Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Lund

Fotbollslegender på Studentafton

Dahlin: "Det förändrade livet för oss allihop"
2:47 min

I sommar är det 20 år sedan Sverige tog VM-brons i USA. Ikväll påbörjas jubileumsåret genom att delar av truppen gästar Studentafton i Lund.

Det är Martin Dahlin, Thomas Ravelli och den förre förbundskaptenen Tommy Svensson som ikväll blir intervjuade av journalisten Olof Lundh. Intresset har varit enormt och det har varit högt tryck på biljettförsäljningen. Martin Dahlin är faktiskt lite förvånad:

– Ja, lite är man ju, det var ju ett par år sen nu. Men det är ju jättekul. Det var ju någonting utöver det vanliga som vi gjorde och det verkligen etsade sig fast i människors minnen. Jag tror att folk är väldigt intresserade av hur vi gjorde, hur vi gick till väga och varför det gick så bra.

Även om det är en hyllningens afton så går tankarna också till de senaste händelserna i samband med de våldsamma händelserna i Helsingborg förra helgen.

– Det är helt oförlåtligt, det får inte lov att hända kring fotbollen. Fotboll och våld hör absolut inte ihop. Jag hoppas att ansvariga på alla nivåer tar tag i det här och ser till att det inte händer igen.

Men det är sommaren för 20 år sedan som den här kvällen framför allt kommer att handla om. Och därifrån har Martin Dahlin många fina minnen.

– Det är svårt att peka ut någon enskild händelse, utan det är helheten. Allt ifrån att vi förbereder oss till att vi åkte över, till att det gick så bra, hemkomsten. Hur det förändrade livet på oss alla. Det var helt enkelt en magisk sommar som förändrade både mitt och alla andra i lagets liv för alltid.

Och jubileumsfirandet fortsätter. I juni spelar samtliga spelare en uppvisningsmatch i Båstad, och under sommaren kommer också en dokumentär om bronslaget. Där kommer man bland annat att få se bilder som inte visats tidigare och höra nya historier med bronshjältarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".