Helsingborg

Kommunen lovar lösning för hemlösa

1:31 min

Hemlösas hus i Helsingborg har varslat samtliga 14 anställda om uppsägning och stänger sitt härbärge den 15 oktober eftersom pengarna är slut då. Det innebär att 36 sängplatser för hemlösa försvinner.

– Det beror på att vi inte får tillräckligt kommunalt bidrag, säger Björn O Anderberg, ordförande i stiftelsen Frihamnen som driver Hemlösas Hus.

Hemlösas hus får 3,7 miljoner kronor i bidrag från kommunen i år. Det är mindre än 2013 och täcker inte ens lönekostnaderna. Att man överhuvudtaget klarat sig så här långt beror på privata bidrag och sponsorer. Björn O Anderberg jämför med kommunens eget akutboende, Fenix, som har en budget på åtta miljoner kronor.

Helsingborgs stad beslutade redan förra året att Hemlösas hus akutboende skulle fasas ut under 2015 och att kommunen själv skulle ta över. Nu måste man alltså ta över redan i höst. Men riktigt hur det ska gå till är inte klart än.

– Vi återkommer med de exakta detaljerna men har en planeringstid på sex månader innan Hemlösas hus stänger sitt natthärberge så jag är övertygad om att vi kommer att lösa det, säger Anders Lundström (KD), socialnämndens ordförande.

Anders Lundström säger att man förhandlat med Hemlösas hus om att de skulle ha natthärbärget kvar över sommaren 2015. Men att det inte gått att komma överens ekonomiskt. Hemlösas hus är mer än fullbelagt. Björn O Anderberg litar inte på Anders Lundströms löfte att kommunen kan ta över.

– Det har de sagt i fyra år. När man stänger en verksamhet ska man först har byggt upp en annan, säger Björn O Anderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista