1 av 9
Magnus Carlsson och Siw Malmkvist medverkar i program 2. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
2 av 9
Babben Larsson och Claes af Geijerstam är gäster i det första programmet. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
3 av 9
Linnea Deb och Jimmy Jansson tycker till i program 3. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
4 av 9
Magnus Carlsson och Louise Epstein sätter betyg på låtarna vi lyssnar på i program 4. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
5 av 9
Magnus Carlsson i teknikdjungeln i studio 22 i Radiohuset i Stockholm. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
6 av 9
Siw Malmkvist lyssnar in sig på bidragen i Eurovision i studio 22 i Radiohuset i Stockholm. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
7 av 9
Jimmy Jansson och Linnea Deb försöker bestämma sig för vilka betyg låtarna ska få i studio 61 i Radiohuset i Stockholm, i Morgonpassets studio som vi lånade för inspelningen. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
8 av 9
Louise Epstein och Magnus Carlsson i studio 40 i Radiohuset i Stockholm lyssnar igenom 9 av de tävlande låtarna. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
9 av 9
Clabbe lyssnar intensivt och aningen kritiskt vid inspelningen i studio 61 i Radiohuset i Stockholm. Foto: Fredrik Ralstrand/Sveriges Radio
Eurovision Song Contest 2014

Slaget i Köpenhamn - inför ESC 2014

53 min

Vi räknar ner mot Eurovision och lyssnar igenom dom 37 tävlande bidragen som i år handlar om bl.a. cheesecake, barnövergrepp, mustascher och mirakel.

Program 1: Babben Larsson och Clabbe af Geijerstam

Låtarna från Armenien, Lettland, Estland, Sverige, Island, Albanien, Ryssland, Azerbajdzjan, Ukraina bedöms och får betyg.

Clabbe berättar om vinsten över ABBA, Glenmarks och Ted Gärdestad i Melodifestivalen 1973.
Babben öppnar sig och berättar om hur hon botade en depression med hjälp av Melodifestivalen 1989. Hon bjuder också på ett medley av de bästa Eurovision-låtarna som får dig på fötter om du är deppig. Låt dig inspireras!
Babben avslöjar också att hon var nära att komma med i Melodifestivalen med en "storbandschlager" som hon fortfarande hoppas på.
Dessutom får du höra vilket betyg dom ger till Sveriges eget bidrag Undo med Sanna Nielsen.

Program 2: Siw Malmkvist och Magnus Carlsson

Låtarna från Belgien, Moldavien, San Marino, Portugal, Nederländerna, Montenegro, Ungern, Malta och Israel bedöms och får betyg.

Siw Malmkvist minns sin insats som programledare för Melodifestivalen 1996, hör henne berätta om varför hon kände sig så dålig.
Magnus Carlsson berättar om, och vi lyssnar in, en låt som kunde ha slagit i Melodifestivalen men som istället släpptes som singel. För första gången någonsin i offentligheten får vi också höra hur Magnus tävlingsbidrag från 2006 "Lev Livet" lät från början.
Belgiens bidrag får åsikterna att gå isär och vilket land är det som snott ABBA:s sound? Två bidrag får Siw och Magnus att ösa poäng. Det blir också "mycket svett"!

Program 3: Jimmy Jansson och Linnea Deb

Låtarna från Norge, Georgien, Polen, Österrike, Litauen, Finland, Irland, Vitryssland, Makedonien och Schweiz bedöms och får betyg.

Jimmy Jansson tävlade med två låtar i årets Melodifestival, Linnea skrev fyra varav en kom tvåa.
Vi lyssnar in Jimmys sololåtar som tävlat genom åren och han väljer sin favorit och han berättar om varför han hellre skriver än själv står på scenen idag. Bara tre länder verkar intressera Linnea och Jimmy tillräckligt för att ge någorlunda bra betyg.
Jimmy beskriver en av låtarna som att "Djungel-George har flyttat till Lappland och gift sig med Shakira", vilken?

Program 4: Louise Epstein och Magnus Carlsson

Låtarna från Grekland, Slovenien, Rumänien, Danmark, Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Tyskland bedöms och får betyg.

Kulturjournalisten Louise kommer ut som frankofil och vill inte sluta lyssna på Frankrikes bidrag. Hon berättar också om hur Eurovision står sig som kulturevenemang.
Vi lyssnar på ett digert Magnus Carlsson-medley med alla hans tävlingsbidrag och så blir det snabbfrågor. Då får du bl.a. veta vilken låt han tjänat mest pengar på och vilken han helst skulle vilja ha ogjord.
Och vi pratar med Sanna Nielsen om hur hon laddar upp och om hur hon ser på sina konkurrenter.

Programledare: Fredrik Ralstrand

Fredrik Ralstrand. Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio

Bevakar sitt 11:e Eurovision Song Contest i år och kallar sig själv för ESC-entusiast.

Blev frälst 1991 och gillar långt ifrån alla låtar men hyser stor kärlek till produktionen och arrangemanget i sig; helheten, folkfesten, bildproduktionen.

Har läst journalistik och tv-produktion och jobbar på Sveriges Radio sedan 2006 som programledare och reporter bland annat i ”Vaken med P3 & P4” men hörs också som programledare i P4 Väst och P4 Malmöhus och på SR:s trafikredaktion.

1997 satt han i SVT:s skuggjury, den jury som ger Sveriges röster om telefonisystemet går ner.

Under årets ESC hörs Fredrik Ralstrand som programledare och reporter på P4 Malmöhus som hårdbevakar årets tävling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista