Rekordmånga sälar får skjutas i årets jakt

2:14 min

När årets skyddsjakt på säl inleds i dag får 400 sälar skjutas vilket är den högsta siffran sedan skyddsjakten infördes 2001. Den här gången får även Skåne jaga. Men frågan är vilken effekt det kommer att få då säljägarna haft svårt att fylla tilldelningen genom åren.

I genomsnitt har var tredje jaktbar gråsäl skjutits, men Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket försvarar ändå den ökade tilldelningen.

– Anledningen till att vi beviljar skyddsjakt är ju att det är stora skador för yrkesfiskarna på sina redskap och även på fångsten. Om sedan inte alla skjuts i skyddsjakt är ju upp till dem som drabbas av de här skadorna, säger han.

Den förebyggande skyddsjakten på säl infördes 2001 när problemen för yrkesfisket tilltog efter att sälbestånden började växa sig starka igen. Sedan dess har 1 200 av 3 500 jaktbara gråsälar skjutits, förra året sköts färre än hälften av gråsälskvoten.

Men Naturvårdsverket har ändå utökat årets jakt till att även omfatta Gotland, Skåne och delar av Blekinge samtidigt som kvoterna i Norrbotten i Västra Götaland höjts. Sammanlagt får 290 gråsälar och 110 knubbsälar skjutas.

– Vi har ju ökat i de län där de var på väg att fylla sin kvot eller där de har fyllt sin kvot.

Enligt branschorganisationen för Sveriges yrkesfiskare, SFR beror de ofyllda jaktkvoterna främst på krångliga regler för säljägarna vilket delvis hörsammats av myndigheterna i år. Till exempel har kravet på att max hälften av gråsälarna får skjutas före den 1 juli tagits bort. Göte Hamplin på Naturvårdsverket.

– Det blir enklare för att kunna få en så stor avskjutning som möjligt.

Det finns omkring 35 000 gråsälar i Östersjön i dag och samtidigt arbetar regeringen just nu med frågan om en mer allmän licensjakt på säl ska tillåtas, likt älgjakten. Naturvårdsverket sa förra året att det skulle vara möjligt utan att nämna hur många sälar som i så fall skulle få skjutas.

Yrkesfiskaren Lars Ökvist på Junkön i Luleå skärgård skulle oavsett om det blir någon licensjakt eller inte vilja se att betydligt fler gråsälar skjuts framöver. årets 290 är för lite.

– Det skulle ju behöva vara minst 3000 för att minska på stammen eller hålla den på samma nivå som den är och då är det ju en droppe i havet kan man säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista