1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
2 av 2
Jette Feldt tog med sig sin kungspudel, Zeb, till studion. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Världseliten drabbar samman i Malmö

4:38 min

I helgen kommer världens ledande hundfrisörer till Malmö för att tävla. Det är första gången tävlingen hålls i Skandinavien.

– Det är många små hundar som klipps i Asian style, så att de ser ut som nallebjörnar, berättar Jette Feldt, en av arrangörerna bakom mässan Best Swedish Groomer.

Under mässan samlas ett antal världsledande hundfrisörer i Malmö för att visa upp sina kunskaper och prata trender för våra bästa vänner på fyra ben.

– Det är en stor ring på golvet med 15-20 bord. Domarna går runt och besiktigar hundarna och det tas också ett foto före så att man ser hur hunden ser ut innan man börjar.

Domarna kommer från Belgien, Italien och Spanien. Frisörerna har mellan 2,5-3 timmar på sig och det gäller att behandla hunden väl under själva klippningen.

– Piper hunden mer än tre gånger under klippningen kan man åka ut. Det handlar om att man inte ska misshandla hundarna, berättar Jette Feldt.

Hur ser pälstrenderna ut i världen, klipper alla likadant?
– Vi klipper inte alls lika. Det finns en rasstandard och sedan hänger mycket på vad domarna tycker och vilket land de kommer från. De som har varit med länge vet vilken taktik de ska ha för att vinna, säger Jette Feldt.

Finns det någon världsstjärna som kommer att sopa banan?
– Vi har en stor stjärna som kommer från Ryssland, säger Jette Feldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista