Jenny Hertzman, Kalle Leander, Eva-Lotta Ohlsson, Jens Persson och Samuel Jarrick – som spelar Alfonos eller game-showledaren. Foto: David Richter/Sveriges radio
Skåne

Mozartopera som dokusåpa

3:36 min

Kommer du ihåg gamla dokusåpan Temptation island på Kanal 5 - där inbjudna par frestades att begå otrohet mot varandra? När skånska operan gör Mozarts Cosi fan tutte, så placeras handlingen i en nästan identisk tv-show.

I originalet är det ju två unga officerare på slutet av 1700-talet, som testar sina respektive älskades trohet genom att helt enkelt stöta på varandras fästmör. I skånska operans version utsätts kvinnorna istället för frestelserna inför tv-kamerorna i en dokusåpa.

Cosi fan tutte handlar ju om stora känslor, där man inte vet om det är på riktigt eller ej - kanske allt bara är ett taktiskt spel, och det passar ju bra att placera i dokusåpavärlden, tycker regissören Ola Hörling.

Precis som i riktigt såpor så får publiken rösta fram vinnaren, eller som i det här fallet hur det ska sluta - får de tänkta paren varandra eller väljer de någon annan konstellation. Librettot är faktiskt intakt, men skådisarna har fått repa in fyra olika sätt spela det på, säger sopranen Eva-Lotta Ohlsson.

Och precis som i många dokusåpor, så får publiken rösta om vem som vinner eller som i det här fallet hur operan ska sluta...

Premiär 5:e juli på Bäckaskogs slott, sedan turnerar som vanligt Skånska operan runt till slott i skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista