Katarina Horn forskar om inspektörernas arbetsmiljö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Skåne

Hot är vardag för matinspektörer

Forskare: "Man får vara på sin vakt"
2:21 min

Nästan 45 procent av kommunernas livsmedelsinspektörer uppger i en studie att de har utsatts för hot eller våld på jobbet.

– Man får vara på sin vakt när man jobbar som inspektör, säger forskaren Katarina Horn på Lantbruksuniversitetet i Alnarp, som har gjort undersökningen. 

Drygt 500 kommunala livsmedelsinspektörer har besvarat hennes enkät, vilket är ungefär hälften av alla livsmedelsinspektörer som arbetar i landets kommuner.

De flesta är födda på 70- eller 80-talen och 73 procent är kvinnor. När de gör sina kontroller på livsmedelsföretag och i restaurangkök är de oftast ensamma. 

– Det är några inspektörer som har berättat att det kan komma fram knivar i restaurangkök om diskussionen blir het, säger Katarina Horn.

– När man vet om eller misstänker att det kan finnas risk för hot tar man med sig en kollega. Men ibland kan man inte förutse - allt verkar jättelugnt, men när man kommer ut på plats så kan någonting hända.

Strax under 45 procent av livsmedelsinspektörerna i undersökningen uppger att de har utsatts för hot eller våld. Elva och en halv procent säger att det var en allvarlig eller mycket allvarlig händelse. Det är ovanligt att de blir fysiskt angripna, men det händer.

Björn Dahlskog som är livsmedelsinspektör i Malmö blev utföst och angripen när han inspekterade ett gatukök för ett år sedan. När kontrollen nästan var klar kunde ägaren inte visa upp alla nödvändiga papper och blev arg. 

– Han boxade till mig på min axel. Jag var redan på väg ut. Det gick väldigt snabbt.

Slaget var tillräckligt hårt för att göra ont och ge ett blåmärke. Händelsen dokumenterades och anmäldes. För Malmös miljöförvaltning var den ovanlig: en av totalt fyra incidenter de senaste fyra åren då man har gjort 8 000 kontroller.

Att ägaren blev arg och började slåss gjorde att Björn Dahlskog lämnade gatuköket innan han var klar. Just vid det tillfället slapp ägaren alltså att utsättas för en hel inspektion.

– Ja, vid det tillfället gör de ju det. Sedan vet de inte när vi kommer nästa gång, säger Björn Dahlskog.

Hur har det påverkat dig?

– Jag är lite försiktigare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".