På Sofia Albertina kyrka kan man nu viga sig spontant. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Landskrona

Spontanvigsel i Landskrona

Kyrkoherde: "För de som inte kommit till skott"
2:01 min

Under Landskrona festen som startar den 25 juli anordnar Svenska kyrkan en drop-in-vigsel vid Sofia Albertina kyrka för de som kanske inte vill planera för mycket innan de gifter sig. Det är första gången det sker i Landskrona och hittills är det några par som visat intresse.

- Det har ringt några brudpar som sagt att de ska komma. Men vi har ingen anmälan så vi vet inte riktigt hur många det blir, säger Anna Davidsson Bremborg som är vikarierande kyrkoherde i Landskrona

Är inte planeringen viktig inför ett stundande bröllop?

- Det är klart att man planerar för att dela livet med varandra. Men kanske en del tycker att det är för mycket planerande idag och att bröllopet blir för stort. Då är det här kanske något man vill göra på tu man hand, med sin familj eller vänner, säger Anna Davidsson Bremborg.

Under drop-in-vigseln kommer det att finnas en präst som tar emot, vittnen och en musiker som spelar musik efter vad brudparen önskar. Ändå kräver bröllopet lite planering från de som ska gifta sig.

- Man måste ha med sig en hindersprövning från Skattverket, legitimation och ett vigselintyg, säger Anna Davidsson Bremborg.

Och eftersom det handlar om en drop-in-vigsel, där det inte går att boka in en tid så ska brudparen också vara beredda att få vänta på sin tur.

- Skulle det bli kö så får vi ge dem en nummerlapp och så får vi bestämma en tid lite längre fram. Men det ska säkert gå att lösa, säger Anna Davidsson Bremborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".