Malmö

Hatbrotten mot judar ökar i Malmö

3:26 min

Den senaste tiden har antalet antisemitiska hatbrott ökat i Malmö. Enligt polisens hatbrottsgrupp kan det bero på Israels markoffensiv och den pågående konflikten i Gaza. 

– Ofredande, förolämpningar, misshandel och försök till misshandel mot rabbinen, skadegörelse på synagogan, förtal på internet och olaga hot där en kvinna varit ute och gått med en judisk symbol i ett halsband. Det blev hon attackerad verbalt för, säger Thomas Bull, förundersökningsledare på polisens hatbrottsgrupp.

Kvinnan som Thomas Bull nämner sist kallar vi Sara. Hon har tappat räkningen över alla polisanmälningar hon gjort de senaste två åren. Senaste i förra veckan blev hon påhoppad av en grupp kvinnor i 20-årsåldern som bankade på rutorna till den buss hon åkte med. De kallade henne "mördare" och "judegris". De senaste åren har det bara blivit värre säger hon.

– Jag är mycket mer försiktig nu. Jag är vaksam när jag går ut. Särskilt på sena kvällar i vissa områden i Malmö och då gömmer jag min Davidsstjärna. Det är definitivt en mer hätsk stämning, säger hon. 

Antalet anmälda hatbrott riktade mot judar har minskat sedan polisens hatbrottsgrupp bildades i Malmö för två sedan. 2012 anmäldes 71 brott och förra året anmäldes 54. Men den senaste tiden har utvecklingen vänt. 

– Jag kan tänka mig att det bland annat beror på oroligheterna i Gaza. Judiska Malmöbor jag pratat med har uttryckt oro sedan några veckor tillbaka. De är rädda att konflikten ska komma hit till Malmö, säger Thomas Bull.

Vad hör polisen nu?

– Vi har tittat på ärenden som kommit in och ser vilka utredningsåtgärder vi kan göra. Vi kommer bland annat förhöra en del människor.

Vad mer kan ni göra?

– I grunden handlar det här inte om Gaza-kriget utan här handlar om attityder. För att komma åt dem måste vi jobba med dialog och brottsförebyggande arbete. Men det är väldigt långsiktligt, säger Thomas Bull.

Få utredningar om anmälda hatbrott leder till åtal och ännu färre till fällande domar. Det handlar oftast om okända gärningsmän och polisen måste bevisa hur de tänkte och vad som var motivet till hatbrottet. 

En viktig del av hatbrottsgruppens arbete är därför att skapa förtroende för polisen för att få fler att anmäla brotten. Få ner mörkertalen och lyfta frågan. 

– För mig handlar det om att lyfta problemet och få en förståelse för det. Dels i samhället men också hos polisen. Det behövs också en stor portion civilkurage. Kan vi börja där så har vi kommit en bra bit på vägen, säger Thomas Bull.