1 av 2
Henrik Olsson, bygglovschef i Simrishamns kommun. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Skåne

Ingen rusning efter Attefallshus

2:29 min

Den 2 juli trädde de nya reglerna om Attefallshus i kraft, men bland de tio skånska kommuner som P4 Malmöhus har pratat med har det så här långt inte varit någon direkt anstormning av ärenden.

I Simrishamn har man hittills fått in nio bygganmälningar, säger bygglovschefen Henrik Olsson, men också ganska mycket frågor om till exempel hur nära tomtgränsen man får bygga sitt Attefallshus och hur högt och stort det får vara. Henrik Olsson tror också att människor som ringt har uppfattat reglerna som lite mer omfattande än man trodde från början.

– Ja det tror jag nog, det räcker att läsa i villatidningar som man får hem att det är fritt fram, bygg på, men det är ju inte riktigt så, utan man ska ha ett startbesked och lämna in en anmälan, så i många fall så behövs det rätt så mycket ritningar för att vi ska kunna ta ställning till ett startbesked här, som kanske inte har framgått så tydligt.

Det var den 2 juli som de nya reglerna om Attefallshus infördes. De innebär bland annat att man utan bygglov får bygga ett så kallat komplementsbostadshus på högst 25 kvadratmeter på sin tomt, eller bygga till sitt hus med högst 15 kvadratmeter inom vissa ramar. Men man måste alltså anmäla sådana planer till kommunen och få ett klartecken innan man sätter igång. Och det finns vissa hinder, till exempel om man bor i en värdefull kulturmiljö, något det finns flera av i Simrishamn.

– Inom särskilt värdefull kulturmiljö kan vi ställa krav på att det är bygglovspliktigt i alla fall för att värna om miljön vi har, säger Henrik Olsson.

Vad kan det handla om för miljöer då till exempel?
– Det är framför allt i de gamla fiskesamhällena där det är väldigt pittoreskt och man vill försöka bevara så mycket som möjligt. Så det är bäst att man ringer hit och hör innan man kommer i efterhand, för det kan tyvärr bli lite dyrt då, säger han.

I de tio skånska kommuner som P4 Malmöhus pratat med har antalet bygganmälningar om Attefallshus eller tillbyggnader som kommit in så här långt legat på mellan tre och uppemot 15-20 stycken. I Malmö har det till exempel kommit in åtta ärenden hittills, i Helsingborg uppemot tio och i Lund 14 ärenden. I Simrishamn har det allså kommit in nio stycken och bygglovschefen Henrik Olsson i Simrishamn säger att de inte heller väntade sig så många nu i början, men att det kanske kommer in fler nu efter sommaren.

– Så vi väntar med anspänning här efter sommaren för att se vad som händer.

Du tror att folk kanske har gått och funderat lite över sommaren?
– Ja jag tror nog det så vi kanske ser mer här nu till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista