Malmö

Konst ur barns perspektiv

2:55 min

Elin Lundgren och Petter Petersson har drivit Sveriges enda fasta performancescen Lilith performance i Malmö i 9 år. Nu lånar man ut den till sonen Lo, 11 år gammal.

Under tre dagar kommer han vara konstmuseischef. Konsten har han lånat in från malmös och ystads konstmuseer.

Projektet är egentligen brasilianska konstnären Laura Limas och meningen är att skapa en utställning som drivs av barn för vuxna...

Det ser ut ungefär som en vanlig konstvisning, men tavlorna hänger bara en meter upp  och guiden är väl runt 10 år gammal. Curatorn Lo är 11 och har valt konsten själv utifrån Lauras enda krav. Den ska vara abstrakt. 30 verk har han valt...

Självfallet har han förslag på olika sätt att tolka verken. Ljusa färger kan tex bero på en glad period i konstnärens liv, mörka kanske motsatsen. Men det får skådaren såklart tolka själv, menar han. Varför det blev just ett museum, hon iscensatt förklarar Laura Lima med att I vår civilisation anses museer hålla en viss nivå, men i dess möte med barn, har vi inte längre kontroll. Och det är intressant.

Det är egentligen rätt lätt. Åskådaren ser saker på nytt sätt, när barnen tar sig an abstrakt konst som i sig ju ifrågasätter vårt vanliga sätt att se saker. Nu är det ju inte helt ovanligt att barn försöker vara duktiga och anpassa sig efter vad de tror att vuxna vill. Men Laura Lima säger att man lagt sig vinn om att inte påverka barnens val av tavlor. Och det är som alltid viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista