Mikael Wiehe om Björn Afzelius framgångsrecept

8:47 min

Musikern Björn Afzelius dog 1999, bara 52 år gammal. Nu ska hans liv berättas i en ny dokumentär.

Nu har det gått tillräckligt lång tid för att man ska kunna berätta om Björn Afzelius i en dokumentärfilm. Även om de hemliga sidorna som inte är så vida bekanta.

Det tycker filmarna Magnus Gertten och Stefan Berg som står bakom kommande "Tusen bitar - en film om Björn Afzelius". Kulturnytts David Richter har träffat Berg och artisten Mikael Wiehe inför premiären.

Med gamla filmklipp - intervjuer med kollegor, bandmedlemmar och inte minst med Afzelius själv - försöker man skapa en bild av personen bakom artisten.

Det är en film om de kända delarna i hans liv, om banden Hoola Bandoola och Globetrotters, om det politiska engagemanget i Latinamerika, men också de mindre kända sidorna - som hans arbetsnarkomani och alla otaliga kvinnoaffärer.

Det var ingen enkel person, och det är det som gör honom intressant. Han var en person med stor integritet. Han var hemlig, men lade samtidigt upp hela sitt liv på skivtallriken, säger Stefan Berg.

När Mikael Wiehe och Afzelius började samarbeta i det som blev Hoola Bandoola, så fungerade Wiehe som kapellmästare. Afzelius hade inte riktigt börjat skriva låtar än. Det kom med tiden.

Genom livet var han ständigt på jakt efter kärleken, och det var kanske en förklaring till de många kvinnorna, menar Mikael Wiehe.

Om man ser på Björn Afzelius som person, var det mest utmärkande hos honom att han var en känslodriven människa.

- Om han blev kär, politiskt upprörd eller tyckte att något var häftigt så skrev han en låt. Den där känslomässiga direktheten tror jag var en av hemligheterna bakom de extremt stora framgångarna som några av hans sånger hade, säger Mikael Wiehe.

Hade han själv uppskattat att man gjort en film om honom?

- Jag tror inte att Björn hade velat vara med i en film om sig själv, men jag tror att han hade gillat det här resultatet, säger Wiehe.

"Tusen Bitar - en film om Björn Afzelius" går upp på biograferna den 5 september. Laleh står för filmens ledmotiv.