Regn orsakar översvämningar i Malmö

1:12 min

Ett kraftigt regn med åskoväder har lett till översvämningar i Malmö nu på morgonen. Bilar har fastnat i vattenmassorna och enligt polisen ska två vuxna och ett barn ha suttit fast i en bil där dörrarna hade gått i baklås och vatten börjat strömma in.

I en annan vattensamling står en bil med två personer på taket som har svårigheter att ta sig därifrån.

Polisen meddelar även att bilar har börjat flyta på Stockholmsvägen, vid infarten från Sege trafikplats in mot Malmö, vilket utgör en risk för trafikolyckor.

Polisen i Malmö avråder invånare i Malmö med omnejd från att bege sig ut på vägarna och säger att de ska stanna hemma de närmaste timmarna.

Flera vägar är avstängda och det finns stor risk att man fastnar i vattenmassorna, säger polisen till Sveriges Radios trafikredaktion.

Enligt SMHI ska det regna under hela förmiddagen.

– Flera viadukter står under vatten, säger Stephan Söderholm som är informatör vid Malmöpolisen.

Flera bilar står med vatten upp till taket och någon bilist ska ha fått lämna sin bil simmandes under söndagmorgonen.

Det är ännu oklart hur stora mängder regn som har kommit.

– Vi har ett jättehårt tryck på 112 just när det gäller Skåne beroende på regnovädret, vilket ju påverkar våra svarstider negativt, säger Ronald Krantz, pressjour på SOS Alarm.

Räddningstjänsten har nu gått ut med ett myndighetsmeddelande där de ber allmänheten att bara ringa 112 vid allvarlig fara för liv och egendom, och man hänvisar i övrigt till försäkringsbolag. Vid frågor om hur man ska bete sig ska man ringa informationsnumret 113 13.

– Det är allvarligt när svarstiderna ökar. Någonstans bland de som är drabbade av ovädret, vilket kan vara nog så obehagligt, så kan det finnas någon som är svårt sjuk, säger Krantz.I nuläget innebär inte vädret någon direkt risk för allmänheten, enligt Söderholm.

På grund av de stora mängder regn som har fallit har brunnslock tryckts upp eftersom avloppsnätet inte har lyckats svälja vattenmängderna, enligt polisen.

– Det är bra att det är söndagmorgon, men det påverkar trafiken, säger Stephan Söderholm.

Berörda vägar kommer att vara avstängda ett tag framöver.

Källarlokaler har också översvämmats.

Över hundra larm om översvämningar har kommit in till SOS Alarm i Skåne under morgonen, skriver sydsvenskan.se.

En industrilokal utanför Malmö brinner också, sannolikt på grund av åsknedslag.

Trafikverket varnar för att köra på E22 vid Burlöv då det är mycket vatten på vägen.

Även på väg 585 i Vellinge är det mycket vatten och svårt att komma fram.

SMHI har gått ut med en klass-1 varning för rikligt med regn för hela Skåne utom Österlen.

Regnskurarna kan ge uppemot 50 millimeter regn.

Så här förklarar Lovisa Andersson vid SMHI varför det inte kom någon varning i förväg om det kraftiga regnet.

 – Det är svårt att säga exakt var de här kraftigaste skurarna ska dra in och det har varierat en del i mängder, så det har varit svårbedömt, säger hon.

Även Köpenhamn drabbades under natten av regnovädret där det föll över 100 millimeter regn under några få timmar.

Flera vägar i centrala Köpenhamn är avspärrade, både S-tåget och Metron har ställt in tåg på vissa sträckor och flera hushåll i centrala Köpenhamn är utan varmvatten på grund av översvämningen, rapporterar vår Sveriges Radios korrespondent.

Vid lunchtid hade rapporter om strömavbrott i Malmö inkommit. Nästan 800 Abonnenter i Malmö, framför allt i området kring Möllevången och Folkets Park är utan el. Även i Vellinge förekommer strömavbrott, där är strax över 100 abonnenter är drabbade.

De avstängda vägarna blir allt fler. På E6 vid Helsingborg, vid trafikplats Ramlösa är vägen avstängd i båda riktningarna. Vägen är nu också avstängd på Annetorpsleden, mellan Pildammsvägen och Lorensborgsgatan, och på E22:an, vid infarten till Malmö, vid trafikplats Sege.