Malmö

Nästan 3 000 utan ström

1:34 min

Efter att elbolaget Eons nätstationer drabbats av översvämningar har nästan 3 000 hushåll i Malmö blivit strömlösa. Och det kan bli fler.

– De beror på att vi lokalt i Malmö har extremt höga vattennivåer och tre av våra nätstationer i dessa platser som jag har nämnt är för tillfället helt eller delvis under vatten, vilket har gjort att vi inte har kunnat ha någon leverans ut till kunderna som är medströms med de här vattenfyllda stationerna, säger Eons presschef Jakob Holmström.

Så de är helt vattenfyllda?
– De är helt vattenfyllda, jag har inte varit på plats själv och sett det, men jag har pratat med vår driftscentral, som meddelar att vi lokalt har en väldigt besvärlig situation med vattenmängder i våra mätstationer.

Betyder det att ni har problem med fler nätstationer?
– Vi har tre bekräftade fel som har genererat strömlösa kunder. Sen har vi ytterligare larm på tio stycken nätstationer som har skickats in till vår driftscentral. Och det är väl en kvalificerad gissning att det har med höga vattennivåer att göra. Vi har personal på plats på så många av dessa felen som vi mäktar med just nu, men vi har inte hunnit få personal till precis alla de här nätstationerna ännu.

Betyder det att det finns en risk att fler kan bli utan ström?
– Den risken är tyvärr någonting som vi måste ha med just nu i bilden. Inte minst med tanke på det som SMHI säger, att det ska fortsätta regna. Och regn på regn blir inte bättre i den här situationen som vi befinner oss.