Malmö

Försäkringsbolagens värsta översvämning

3:01 min

Översvämningarna igår var extrema med stora vattenmängder och ovanligt många drabbade på kort tid. Den bedömningen gör de största försäkringsbolagen som nu hittills tagit emot runt 1 500 skadeanmälningar.

Det lär bli stora belopp som ska ersättas, en översvämmad källare kan kosta upp till en halv miljon kronor att renovera.

Runt om i Malmö står idag källardörrar öppna med slangar som pumpar ur vatten. Men hos 84-åriga Asta Persson i bostadsområdet Almhög finns ingen pump och vattnet står kvar, både utanför och innanför källardörren. Här har det brunnit två gånger, många har därför redan fått saker förstörda eller flyttat dem.

– Översvämningen, jag trodde inte det var sant förrän jag såg lappen. De har lagt ned så mycket på att renovera och så händer detta ändå, säger Asta Persson när hon visar runt i källaren.

Asta hade en säng som nu blivit blöt, men den hade hon ändå tänkt slänga, och hon har lyckats palla upp sin cykel så det inte ska komma in vatten i däcken. Värre är det för grannen som ärvt mattor som förvaras i förrådet, tycker Asta Persson.

Det är många som drabbats av översvämningarna. De fyra stora försäkringsbolagen Folksam, If, Trygg hansa och Länsförsäkringar har fått in runt 1 500 skadeanmälningar hittills. Men trots att bolagen tagit in extra personal är det köer för att komma fram. Därför räknar de med att antalet anmälningar kommer att stiga kraftigt de närmsta dagarna.

– Det är en extrem händelse. Vi tror att innan det här är slut och vi har räknat in våra skadeanmälningar så tror vi kanske kommer upp i samma antal samtal om översvämningar som vi fått in på hela sommaren i hela Sverige och det är omkring 600. Så det är en extrem händelse, säger Anders Jerat, presschef på Folksam.

Vilken typ av skador kan man räkna med att få ersättning för?

– Man får ersättning för det allra mesta. Har vattnet kommit upp ur avloppssystemen så ersätter vi möbler och annat som man kan ha haft i till exempel källare.

Det är framförallt källare som svämmats över men minst 150 bilar har också blivit vattenskadade. If räknar med att behöva ersätta skador för flera tiotals miljoner kronor. En källare som används som bostadsutrymme kan kosta mellan 50 000 och en halv miljon kronor att renovera.

Enligt Länsförsäkringar är det här den värsta översvämning de haft i Skåne på senare år. Ingemar Helgesson på Länsförsäkringar i Skåne menar att det är dags att kommuner, företag och försäkringsbolag börjar diskutera hur vi ska skydda oss bättre mot den här typen av extrema väder.

– Vi har redan sett i år med extrema händelser och torka och bränder, men också däremellan stora åskoväder som kommer ganska plötsligt, i det här fallet SMHI hade svårt att prognosticera den här händelsen. Och vi kan väl konstatera redan nu då att vi får nog förbereda oss för en framtid när vi kommer sedan sådana här händelser allt oftare, säger Ingemar Helgesson, kommunikationsdirektör på Länsförsäkringar i Skåne.