Skåne

Arbetsgivare hjälpte familj undan Isis

4:22 min

En offentlig arbetsgivare i Skåne har hjälpt till att få ut en av sina anställda ur Irak. Den anställdes fru och barn befann sig tillfälligt i norra Irak när terrorgruppen Isis ryckte allt närmare, och mannen åkte därför dit för att undsätta sin familj i början av augusti.  När de tagit sig till staden Dohuk ordnade arbetsgivaren ett säkerhetsbolag som hjälpte familjen till Sverige.

-- De lyckades ordna med ett säkerhetsbolag som körde oss från Dohuk till Arbil. De tog hand om allting, stort tack till dem, säger Imad som vi kallar honom.

Av säkerhetskäl är båda han och arbetsgivaren anonyma.

Imad är yazidier, han har en hög utbildning från Irak och jobbar nu inom offentlig verksamhet. Sen ett antal år bor han i Skåne med sin fru och sina barn.

Det är flera år sen de besökte Irak så när en släkting bjuder in till bröllop vill hustrun gärna åka till staden Bashika. Det är i början av sommaren och Imad är först lite orolig över läget. Men alla de pratar med säger att man kan lita på att den kurdiska motståndsrörelsen, peshmergan, håller ställningarna mot Isis.

-- Det är det som är problemet att vi litar på den kurdiska peshmergan. Vi trodde att de skulle skydda oss. Det var därför jag lät min familj åka, säger Imad.

Men när peshmergan retirerar från den yazidiska staden Singal, enligt Imad utan att varna befolkningen, och Isis intar staden, förstår Imad att hans fru och barn är i fara.

-- Ingen sa till familjerna att det skulle fly. Människor vaknade bara upp på morgonen och såg Isis på gatorna. När Isis tog över Singal förstod jag till 100 procent att min familj var utsatta för en stor risk.

I Bashika finns också Imads mamma, hans syster och många andra släktingar och vänner. Bara dagar efter att Isis tagit över Singal är Imad själv på väg till Irak för att försöka undsätta de han kan. På resan ned vet han inte om hans fru kanske tagits som slav, eller hur det är med barnen.

-- Jag tänkte att kanske är hon slav någonstans, hur är det med mina barn, min syster. Det är hemskt.

Imads fru lyckas fly i förväg. Själv hyr Imad en bil för att hämta sin mamma och andra släktingar och kör dem till Dohuk, en stad där hundratusentals flyktingar nu har samlats.

-- Vi hade tur för nästa dag, så intog Isis Bashika klockan 10 eller 11 på morgonen. Det är som ett domino, stad efter stad faller under Isis.

I Dohuk sover familjen första natten på gatan innan de flytta in i en fabrik där det tidigare tillverkats rengöringsmedel. Där sover gamla och barn bland rester av kemikalier. Men andra har det värre, säger Imad, och visar en video när en stor grupp barn slåss om en kaka, och andra som sover bland spillror i ofärdiga hus.

Imad inser att i Dohuk finns inga lösningar, inga sätt för honom att hjälpa sin familj. Det finns inga jobb, inga bostäder. Då kontaktar Imad sin arbetsgivare.

– Jag var desperat och skickade ett sms till mina överordnade. Sen gjorde jag ingenting, de tog hand om allting, säger Imad.

Arbetsgivaren ser via kontakter till ett säkerhetsföretag i Irak hämtar familjen kör dem till Arbil, därifrån tar de sig vidare till Kastrup.

-- Två bilar körde oss från Dohuk, de var beväpnade för att skydda oss. Till slut lyckades vi komma tillbaka hit.

Nu är Imad tillbaka på jobbet hos den offentliga arbetsgivaren i Skåne, och det är underbart säger han när han visar runt i lokalen. Men Imad är fortfarande rädd, och orolig för mamman, systrarna och alla andra icke-muslimer i Irak. Men nu tror han att det bästa sättet att hjälpa dem är att han fokuserar på arbetet, på framtiden.

Matilda Uusijärvi Ek

matilda.uusijärvi_ek@sverigesradio.se