Malmö

Strömmen tillbaka i Kronprinsen

3:22 min

Vid tvåtiden i natt fick de drygt 1 000 hushåll i och runt Malmös näst högsta byggnad, Kronprinsen tillbaka strömmen. Huset blev strömlöst efter det häftiga skyfallet i Malmö i söndags morse.

– Vi fick igång eldistributionen vid tvåtiden i natt. Det känns skönt, säger Torbjörn Larsson, kommunikatör på energibolaget Eon.

Prognosen för när strömmen skulle vara tillbaka flyttades fram flera gånger under gårdagen. Vid skyfallen trängde runt 15 000 kubikmeter vatten in i Kronprinsens källare och garage, där det står fyra nätstationer som förser området med el. Tre av dem stod under vatten och Eon kunde inte börja reparationsarbetet innan det mesta av vattnet var borta.

– Vatten och elektricitet är ingen bra kombination. Det har varit en svår miljö för elteknikerna att jobba i. De har haft väldigt många utmaningar att hantera.

Redan i går visste man att åtminstone en av nätstationerna hade gått sönder och behövde ersättas av ett reservelverk.

– Vi har nu ersatt samtliga tre nätstationer med reservelverk, säger Torbjörn Larsson.

Det här görs för att transformatorerna måste torka ut, sedan är planen att koppla in de ordinarie igen men det finns ingen prognos för när det kan ske.

– Under tiden kan strömförsörjningen vara lite svajig men vi bedömer läget som stabilt, säger Torbjörn Larsson.

Flera av de som bor i Kronprinsen vittnade i går om svårigheterna att ta sin ner för alla våningar utan hiss, mörkret och bristen på vatten.

– Att vara där upp och veta att man inte kan ta sig ner är lite ängsligt, säger Eva Eliasson som bor i Kronprinsen.

Vad säger du om hur det här har skötts?
– Problemet är ju att man aldrig får några besked. Det är det värsta, säger Eva Eliasson.

– Jag känner verkligen för alla dem som bor i Kronprinsen, det är ett högt hus och det är många våningar att ta sig ner för.

Under måndagsmorgonen satte Eon upp ett informationskontor där de som ville och kunde ta sig ner hade möjlighet att få en kopp kaffe, ställa frågor och få besked eller råd.

– Det är klart, det hjälper inte dem som inte kan ta sig ner så visst har det varit ett problem, erkänner Torbjörn Larsson.

Har ni varit med om något liknande?
– Ja, vi har ju haft en del väderrelaterade strömavbrott. Det är ju vanligare att stormar ställer till det och gör väldigt många strömlösa men det här har varit speciellt just eftersom det är en byggnad där nätstationer har blivit översvämmade, säger Torbjörn Larsson.