#skaneval14

Få skånska kommuner har beslutat om ny politikerpension

1:21 min

Inför höstens val är det bara knappt 40 procent av de skånska kommunerna som kommer ha beslutat att införa det nya, mindre fördelaktiga, politikerpensionssystemet som Sveriges kommuner och landsting rekommenderat, visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

I Tomelilla har man valt att göra en egen variant. Men inte för att politikerna ska få mer pengar utan precis tvärt om.

– Det har ju varit mycket i massmedia om det att det varit generöst och så vidare och vi vill inte på något sätt sticka ut i detta, utan i så fall handlar det om att vara lite mer återhållsamma och måttliga, säger Torgny Larsson, (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Tomelilla.

Trots att de flesta skånska kommunerna ännu inte fattat beslut om det nya pensionssystemet, "omställningsstöd för förtroendevalda" som det kallas, så planerar många kommuner att göra det senare under hösten.

En av dem är Kävlinge där moderaten Pia Almström är ordförande i kommunstyrelsen. Hon ser inget problem med att beslutet tas först efter höstens val, eftersom det redan diskuterats i de politiska partierna, och hon tror inte att det kommer överraska någon.

– Det har varit känt, det har vi pratat öppet om, så det är inget konstigt med det, säger hon.

I Ängelholm har politikerna däremot redan fattat beslut om de nya reglerna. Där blev moderaten Robin Holmberg nytt kommunalråd i januari, innan beslutet fattades, men han valde ändå att tillhöra det stramare nya systemet.

– Det var ett ställningstagande, jag kommer inte att vara heltidspolitiker tills jag fyller 50 år och sedan gå i pension. Jag tycker att det nya systemet med aktiva omställningsåtgärder och begränsad omställningstid för ersättning, är rimligare, säger Robin Holmberg (M), nytt kommunalråd i Ängelholm.