Sjöbo

Stal ipad - försökte sätta dit tiggare

1:19 min

En man i Sjöbo kommer att åtalas för stöld och falsk angivelse sen han misstänks ha stulit en ipad på en förskola, gett den till en kvinna som satt och tiggde utanför en butik och sen anonymt ringt polisen och påstått att hon stulit ipaden.

Polisen anhöll först kvinnan, som är utländsk medborgare, men sen polisen nystat vidare och bland annat tittat på bilder från en övervakningskamera på platsen kunde de hitta mannen som ringt och anmält kvinnan - och han har enligt polisen nu erkänt att han själv stulit ipaden, gett den till kvinnan och sen ringt polisen.

Enligt förundersökningsledaren, chefsåklagare Mats Svensson ses brottet som ett hatbrott:

- Det kan ju inte vara någonting annat, enligt min uppfattning egentligen, än att han har någon form av aversion mot personer som tigger och kanske då också personer som kommer från något annat land än Sverige. Nu har han själv sagt i förhör att det inte förhåller sig på det sättet, men han kommer att delges misstanke om den här försvårande omständigheten.

Det var i mitten av augusti som händelsen utspelade sig. Polisen anhöll först kvinnan, men hon berättade att hon fått ipaden av en man som gått förbi. Sen polisen nystat vidare och bland annat tittat på bilder från en övervakningskamera på platsen, kunde de hitta mannen som misstänks ha ringt och anmält kvinnan. Enligt polisen nekar den misstänkte mannen till att han ska ha försökt "sätta dit kvinnan", men han ska ha erkänt det övriga förloppet:

- Han har erkänt att han har stulit ipaden, han har också erkänt att det är han som har ringt och han har också erkänt att han har hittat på den här historien och ljugit för polisen att han har sett kvinnan tillgripa den här ipaden.

Chefsåklagare Mats Svensson säger att han ser allvarligt på brottet:

- Man kan bara konstatera att hade inte den här övervakningsfilmen funnits så är det nog sannolikt att man inte hade trott på den här kvinnan om hon hade berättat att anledningen till att hon hade den är stulna ipaden var att en okänd man hade kommit och lämnat den till henne.