#skaneval14

Flera vill ge nedlagda busslinjer nytt liv

8:47 min

23 busslinjer i Skåne har lagts ned de senaste åren, bland annat som följd av att pågatågstrafiken byggts ut. Men många partier i Region Skåne vill öppna trafiken på åtminstone en del av linjerna igen. S, V, SD och C säger att de är för det.

Centerpartiet har som en del av den styrande femklövern varit med om att fatta beslut om nedläggningarna. Ändå var partiets företrädare Lennart Pettersson kritisk när frågan kom upp under P4 Kristianstads och P4 Malmöhus gemensamma regionvalsdebatt.

– Vi är beredda att titta på återstart av alla linjer, sa Pettersson som också tyckte sig se ett attitydproblem hos Skånetrafiken.

Moderaternas Pia Kinhult betonade dock att regionen varit tydlig när pågatågen började trafikera nya stationer.

– Då sa vi att det inte kunde bli tal om parallell busstrafik. Men vi bör bli bättre på dialog. Och trafikering är en ständigt levande process.

Sverigedemokraterna vill satsa 30 miljoner kronor på att få igång busslinjerna igen.

– Så får man se hur många det räcker till. Vånga-Arkelstorp och Osby-Hässleholm står i alla fall på listan. Det får inte bli så att folk inte törs flytta ut till landsbygden, förklarade Lars-Johan Hallgren.

Socialdemokraterna lovar att 9 av de 23 linjerna ska trafikeras igen om partiet kommer till makten, och Vänsterpartiet vill också se fler bussar rulla. Sara Svensson tog dessutom chansen att trycka till Miljöpartiet - vars Anders Åkesson lovade att se över de aktuella linjerna igen. Och så svarade han:

– Det verkar som om vänstern har en alldeles egen kassa att trycka pengar i.