#skaneval14

Tuff debatt om vårdplatser

13 min

Det blev en het ordväxling när trängseln på de skånska sjukhusen diskuterades. Socialdemokraten Henrik Fritzon gick till angrepp på de borgerliga och krävde 300 nya vårdplatser. Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) ville istället satsa på bättre planering.

– Verktygen inom till exempel IT ger inte rätt stöd, sa Kinhult och betonade att även om 300 vårdplatser försvunnit de senaste åren så har istället andra platser skapats genom avancerad hemsjukvård.

Men det nöjde sig inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med.

– Vi har patienter i korridorer och på fel avdelningar. Det är inte ok, sa Henrik Fritzon (S).

– Och redan nu är det 140 000 i Sverige som gått ned i arbetstid eller slutat jobba för att ta hand om sjuka anhöriga, fortsatte Sara Svensson (V). Det ska samhället sköta.

Vårdpartiets ordförande Eva Lenander som fanns i publiken pekade på att platsbristen också innebär ökad belastning på personalen, och hon efterlyste minskad byråkrati inom vården.

– Där tycker vi helt lika. Bara i år är målet att minska byråkratin med 15 procent, förklarade Pia Kinhult (M).

Och undersköterskan Pernilla Klingspor som jobbar med äldre patienter på Skånes Universitetssjukhus i Lund vittnade om att hon och hennes kolleger haft en jobbig sommar till följd av bristen på vårdplatser.

– Stress, oro för patientsäkerheten, svårt med sömnen. Och många har ont i magen.