Skåne

Författare: Avundsjuka vållar samhällsproblem

5:35 min

Avundsjuka ligger bakom mobbning och andra samhällsproblem - det hävdar Dina Bern i en nyutkommen bok. Hon har lång erfarenhet från utbildningsväsendet, men det var några vänners situation som fick henne att börja skriva boken.

– Jag såg att de, för det mesta kvinnor med små barn. blev mobbade och inte kunde fortsätta arbeta. De blev till och med attackerade, men ingen vågade säga något. Och då tänkte jag att någon borde skriva om det, berättar Dina Bern.

När hon läste vad författare och forskare skrivit både i Sverige och utomlands blev hon allt mer övertygad om att det var avundsjuka som låg bakom, och att det varit ett problem långt innan författaren Aksel Sandemose blev upphov till uttrycket Jantelagen.

– Mobbning är helt enkelt ett sätt att få dig att bete dig som alla andra. Du får inte sticka ut. Det kan till och med handla om hur du ser ut.

Och det är Jantelagen som ligger bakom också andra problem i samhället som rasism, diskriminering och misslyckad integration, hävdar Dina Bern.

– Det handlar mycket om psykologi, inte bara om sociala orsaker.

Boken med den inte alldeles enkla titeln Of social codes - Jante Law, a political and social instrument of control and its double edged sword: Equality and Xenophobia kom för en månad sedan.

– Några är glada medan andra är kritiska. Men alla har rätt till sin åsikt, säger Dina Bern.