Skåne

Poliser lär om romers historia

1:31 min

Fram till år 2016 ska 500 poliser i Skåne få en särskild utbildning om romer i Sverige. Förhoppningen är att romers förtroende för polisen ska öka.

I ett sammanträdesrum på Romskt informations- och kunskapscenter, RIKS, i Malmö trängdes ledningsgruppen för polisområde Malmö i förmiddags. De fick höra om romers historia och villkor i Sverige.

– Romer är inte homogen grupp, det finns olika trosuppfattningar, man kan vara ateist. Det finns skillnader i kultur och dialekter, men däremot har man en viss gemensam historia och utsatthet, berättade Marian Wydow på centret.

I februari tecknade Skånepolisen ett samarbetsavtal med Romskt informations- och kunskapscenter, som drivs av Malmö stad. Nu i höst påbörjas en utbildning som fram till år 2016 ska nå 500 poliser. Under hösten inleds satsningen med att utbilda tio olika chefsgrupper.

Alla som deltar får läsa regeringens vitbok om övergrepp mot romer som kom i våras. Där berättar svenska romer bland annat om hur det var att växa upp i tältläger, att nekas skolgång och om tvångsabortering av nästan fullgångna barn.

Romers förtroende för samhället och polisen är i allmänhet lågt. Polisen har i sin tur haft fördomar. Pernilla Nilsson är i dag närpolischef i City i Malmö. När hon var aspirant under tidigt 90-tal fick hon lära sig vad man skulle titta efter för att känna igen en möjlig kriminell person.

– Lite sorgligt att tänka tillbaka och jag har en del exempel men jag är inte så sugen att gå in på dem, men visst har det varit inslag av rätt så kraftfulla fördomar, säger hon.

Att man går efter folks utseende eller klädsel, eller etniskt ursprung?

Ja, precis.

Fram till 90-talet fanns det några poliser i Malmö som hade goda kunskaper och kontakter med romer i stan, men de är nu pensionerade eller avlidna.

– Det finns säkert en del poliser som har skapat bra relationer nu också. Men inte så utpräglat. För de här poliserna de var nästan som om de var bror och syster. De hade nästan fritt tillträde och de gick opp hemma hos de här romska familjerna, när som helst på dygnet, om det behövdes. Och det var ömsesidigt, för de här romska familjerna kunde emellanåt ringa mitt i natten och få hjälp om det behövdes, säger Ulf Lindström, biträdande kriminalchef i Malmö.

Frågan om förtroendet mellan den romska gruppen och polisen blev högaktuell förra året när avslöjandet kom om hur Skånepolisen upprättat en databas med omfattande släktträd över svenska romer. Ambitionen med utbildningsprogrammet är nu att kunna öka förtroendet.

– Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger att om du tror att du är för liten för att förändra världen, försök somna med en mygga i rummet. Så vi ska göra något, utifrån där vi befinner oss nu. När det gäller bristande tillit ska vi ut på den gemensamma resan att utöka tillit, tillhörighet och ansvar. Det är det som är syftet, säger Mujo Halilovic, verksamhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter.