Malmö

Trygghetslarm fungerar fortfarande inte

2:52 min

Uppemot 80 äldre personer som bor själva och har trygghetslarm saknar fortfarande både larm och fungerande telefon efter söndagens översvämningar i Malmö. 

De drabbade riskerar att bli isolerade, eftersom det handlar om äldre som har sina trygghetslarm via fast telefoni och ofta vare sig har internet eller mobiltelefon.

Hemtjänsten i södra Malmö har försökt ersätta larmen med tätare tillsyn, men  har inte hunnit informera anhöriga om att trygghetslarmet är ur funktion. 

– I söndags ringde min fru, som hon brukar göra varje dag, till sin mor. Telefonen funkade inte och vi trodde att hon glömt lägga på luren. När vi hälsade på henne i måndags upptäckte vi att också trygghetslarmet hade lagt av. Det verkar ligga på samma telefonledning, berättar Christer Fasth vars snart 100-åriga svärmor bor i egen lägenhet med trygghetslarm.

De blev oroliga och kontaktade Malmö stads larmcentral som berättade att det hade varit problem med trygghetslarmen men att det var åtgärdat. Men den informationen stämmer inte. Larmcentralen förlitar sig på en prognos från Telias hemsida.

– Vi har inget avtal med parterna för själva trygghetslarmen, så det blir ju ett informationsglapp, säger Hans G Larsson, pressansvarig på Telia.

Telias prognos för när problemen ska vara lösta flyttas hela tiden fram. Flera dagar efter översvämningen av nätstationen har man fortfarande inte fått undan allt vatten eller kunnat undersöka skadorna.

– Någon information om att trygghetslarmen har lagt av har vi inte fått, varken från Telia eller hemtjänsten. Det fick vi själva ta reda på. När vi kontrollerade i onsdags var felavhjälpningstiden uppskjuten ett dygn till, och på torsdagen ytterligare ett dygn. Så nu har svärmor varit utan trygghetslarm fem dagar och det kanske blir flera dagar till, säger Christer Fasth.

Hemtjänsten har ersatt trygghetslarmen med extra mycket tillsyn. Men man har inte hunnit informera anhöriga.

– Prognosen jag har fått från Telia är att de tror att de ska ha fått igång telefonin på fredag eftermiddag. Det finns en del brukare som redan har fått andra typer av larm som går över GSM, säger Eva Hall, enhetschef på hemtjänsten i stadsdelsområdet Söder.

Ett annat alternativ kan vara att man förhöjer personalstyrkan över helgen fortsätter med den täta tillsynen.

– Vi kanske eventuellt även utökar den för de brukare som önskar så, säger Eva Hall.

– Då är ett alternativ att min svärmor får flytta hem till oss eller till min frus syster och bo hemma hos oss tills den här frågan är löst, säger Christer Fasth.