Malmö

Melvins morgon på SM-banan

3:58 min

Många polisbilar stod denna morgon parkerade vid Malmö brukshundsklubb i Sibbarp. Men det handlade inte om en stor insats mot brott - utan om polishunds-SM som just nu avgörs i Malmö. Melvin med hundföraren Johan Pettersson var först ut i lydnadsklassen.

– Vi får vara ganska nöjda. Det kunde ha gått både bättre och sämre, konstaterade Johan Pettersson efter insatsen.

– Han glömde bort att sitta kvar efter hoppet, det var en miss.

Både Johan och Melvin är rutinerade i SM-sammanhang. Johan Pettersson har varit hundförare inom polisen sedan 2008 och gör sitt femte SM. För Melvin är det tredje mästerskapet.

– Det är roligt att konkurrera med andra, se hur man står sig. Sedan har det inte så mycket att göra med det vanliga polisjobbet. Men tävlingen fungerar som provet som man måste avlägga en gång om året för att få vara i tjänst, berättar Johan.

Hundarna tävlar i två olika klasser. I spårhundsklassen handlar det om lydnad och spårning. I skyddshundsklassen är det fem delmoment - lydnad, brottsplats, räddningssök, spårning och skyddsarbete.

– Melvin är ungefär lika bra i alla momenten, fast han är bättre som polishund än som tävlingshund. Själv gillar jag spårningen bäst, slutar Johan Pettersson.