1 av 3
Exempel på råvara till biogas. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 3
Här rötas råvaran som till största delen är grönmassa som är lokalt producerad i Jordberga med omnejd. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
3 av 3
Peter Sigefjord, projektledare på SBI, guidar runt. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trelleborg

Nu jäser det i Jordberga

Projektledare: ”Det är som en stor komage”
4:05 min

Idag invigdes Sveriges största biogasanläggning i Jordberga i Trelleborgs kommun. Det har tagit många år att få bygget på plats, men i sommar började den första gasen tillverkas.

Här rötas råvaror från jordbruk i närområdet för att bli biogas till bland annat Skånetrafikens bussar, och det som blir kvar blir gödsel på åkrarna. Tina Helin är vd för energibolaget Eon som köper gasen och som också är en av delägarna.

– Det matas nu in gas på det stora gasnätet, säger Tina Helin.

Den nya biogasanläggningen ligger vid Jordberga gods på Söderslätt. Det är stora blanka cisterner med kupolformade tak, rörledningar och skorstenar som höjer sig bland de omgivande åkrarna. 

Peter Sigefjord visar runt på området. Han har varit projektledare för bygget för företaget SBI, som är majoritetsägare. Vi går förbi stora fack i betong där råvaran ligger.

– Här har vi majsensilage och helsädesensilage och 2 000 ton kli från en brand i Malmöhamn, säger Peter Sigefjord.

Förutom olika restprodukter så levererar cirka 25 odlare i närområdet råvara till biogasanläggningen. En viktig del i projektet är utvecklingen av något som kallas mellangrödor att man lånar mark när den normalt inte odlas.

– Direkt efter skörd sår vi en gröda som blir skördar innan nästa sådd. Mellanggrödan tar upp näringsläckaget i marken, säger Torgil Johansson från Skånska biobränslebolaget som är en annan av delägarna.

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".