Foto:Tobias Wallin/Sveriges Radio
Lund

Rausing kom och gick bakvägen

1:26 min

Många anställda samlades idag utanför Tetra Pak i Lund för att protesterna när representanter ur ägarfamiljen Rausing under dagen var på besök för att hålla  lunchmöte med de fackliga representanterna på företaget. Men Rausing undvek protesterna genom att komma in bakvägen.

- Det är ryggradslöst, folk har jobbat här i 30-40 år och gett sitt liv till företaget så kan de inte komma ut och säga hej och ta en diskussion, säger Ola Kollén.

Många av de som samlats utanför receptionen  beskrev det som att de fortfarande är i chock efter beskedet om nedläggning i slutet av augusti och ännu inte riktigt förstått att det som det ser ut i nuläget är arbetslösa i början av nästa år om företagets planer om nedläggning blir verklighet. Något många av de anställda ser som ett stort svek.

- Många av oss som jobbat här länge har ju varit ute i Europa och byggt andra fabriker. Vi har byggt upp deras imperium, så jag tycker verkligen de ska ha en tanke på oss när de tar sitt beslut, säger Magnus Osgersson som varit 28 år hos Tetra Pak.

Under någon dryg timme höll sedan fackrepresentanterna och familjen Rausing lunchmöte där facket ställde många frågor men något konkret kunde facket inte berätta efter mötet.

- Läget är vare sig ljusare eller mörkare än innan , jag kan inte gå in på detaljer, säger Niklas Starow, klubbordförande för GS-Grafikerna i Lund.

Er förhoppning är att verksamheten inte läggs ner i Lund, vad säger ägarna om det?

- Vi ser ju att vi har skäl till att ha kvar fabriken, nu handlar om att hitta rätt serie av argument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista