1 av 5
Kirsebergsanstaltens entré. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
2 av 5
Kriminalvårdschefen Anders Eriksson. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
3 av 5
Sätten att försöka smuggla in saker har varit otaliga. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
4 av 5
Olika varianter av hemgjorda haschpipor från 70-talet. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
5 av 5
Kirsebergsanstalten i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Malmö

En värld i världen blir 100 år

7:53 min

I Malmö har man något så ovanligt som ett fängelse mitt i stan, Kirsebergsanstalten. Det beror på att Malmö såg lite annorlunda ut när fängelset byggdes för 100 år sedan.

100 års jubileet firas bland annat i helgen på Kirsebergs bibliotek, där allmänheten bland annat kan träffa några av de kriminalvårdare som jobbar på fängelset.

I oktober 1914 gick flytten från Malmöhus upp till nya anstalten, Malmö Kirseberg. En anstalt som då hade moderniteter som centralvärme och rinnande kallt vatten.

I Malmö stad var det lite upprörda känslor för man tyckte att de intagna fick bo på ett slott, medan de som bodde på backarna bodde betydligt sämre, berättar Anders Eriksson som är kriminalvårdschef.

Nu har anstalten 151 platser.

På anstalten har de under åren samlat på sig många föremål som hittats hos de intagna vid visitationer.

– Vi har nog sett allt när det gäller att smuggla in den vägen, säger Anders Eriksson.

Han visar upp både haschpipor från 70-talet som hittats på anstalten och även delar till en nästan komplett kpist, som en intagen tillverkat i en mekanisk verkstad under sin yrkesutbildning på anstalten.

Vilken är då den största skillnaden mellan anstalten idag och för hundra år sedan?

– Den största skillnaden är att anstalten och kriminalvården har betydligt bättre resurser att jobba med rehabilitering och yrkesutbildning. Och att man har en framåtsyftande strävan att ge ett alternativ till det kriminella livet, säger kriminalvårdschefen Anders Eriksson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista