Foto: Per Larsson / TT

Misstro mot polis - ingen vill vittna

1:24 min

Lågt förtroende, rädsla och ilska mot polisen gör att de som bor i utsatta områden låter bli att vittna när det sker brott. Det kommer fram i P1-programmet Kaliber som har besökt området Kroksbäck i Malmö.

Abbas är en av flera personer som programmet Kaliber träffar i Kroksbäck i Malmö, som inte litar på polisen.

– Ibland det händer bråk, då går polisen ut med batong, de skriker mot barnen som blir rädda. Vid vissa tillfällen överdriver de på olika sätt. De skrämmer folket.

Men om jag förstår dig rätt så tycker du att det hade varit bättre om polisen inte kom hit?

– Ja, då hade man känt att man hade varit mer trygg, säger Abbas.

Förra året mätte man förtroendet för poliser i Sveriges förorter och utsatta områden. Bara två av tre uppgav att de litar på polisen. Drygt var fjärde uppgav att de inte anmälde när de utsattes för brott, enligt undersökningsbolaget Miklo. Närpolisen Christian von Malmborg säger att det sällan finns tid till att skapa en vardaglig relation till de boende förutom själva polisarbetet. Enligt honom går det mycket rykten om att polisen tar till övervåld.

– Det finns historier som florerar som aldrig har hänt. Det tror ju ungdomarna på och säger, jag känner en kompis som.. och så vidare, säger Christian von Malmborg.

Både polisen och de boende i området berättar att det finns misstro och hat mot polisen som gör att man inte vittnar när det sker brott. Till exempel efter händelsen på en gångbro i Kroksbäck där en man misshandlades svårt framför sin son. Många såg men ingen ville prata med polisen.

Programmet Kaliber träffar en kille som bor i det höghus vars fönster vetter ut mot den gångbro där misshandeln skedde. Han berättar att det finns en kultur i Kroksbäck att ta saker och ting i egna händer istället för att kontakta myndigheter och polis.

– Är det någonting som händer på området som alla inte håller med om så samlas alla och tar bort det problemet. De löser det för det mesta själva, säger killen som inte vill uppge sitt namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista