Ur föreställningen "Vilja väl".
Malmö

5000 historier har blivit en pjäs

7:10 min

Teaterpjäser som bygger på ungdomars egna berättelser har vi hört om förr. Men nu kommer en som kokats ner från 5000 möten med ungdomar och deras berättelser.

Det är mycket konfrontationer i pjäsen. Killen som inte ger pengar till tiggaren, en tjej som inte vill låta sig serveras av en invandrare eller kärleksbekymmer mellan ett lespiskt par. Men mycket av samtalen med de unga, har också handlat om Malmö som stad med starka kontraster, säger en av skådisarna Jennifer Amaka Pettersson.

– Jag har jobbat med dem i olika workshops och de har beskrivit Malmö väldigt starka motsatser, vi hade några som sa "Det händer så mycket i Malmö" och några som sa "Malmö det är lugnt, det är världens bästa stad" – jag tro att det beror på vilken bild medier har gett av staden, men jag tycker att det är en skön, trygg stad med många olika kulturer.

Arbetet började redan förra året genom att teatern och stiftelsen framtidsgenerationen träffade tusentals gymnasieungdomar, som om de ville också fick bidra med historier. Pjäsen följer personer som är ganska olika – gemensamt för alla är att de vill väl, men att det man tror att man ser inte alltid är verkligheten. Hos någon puttrar rasism under ytan, medan den som förefaller mest fördomsfull kanske inte är det. Marie Parker Shaw regisserar.

– Jag vill väl berätta just det att det inte är så enkelt som att säga "Att eftersom du ser ut så här så tänker du på det här sättet och därför kommer jag att ha den här relationen med dig" utan att det är mycket mer komplext än så.

Men om man kokar ner så många möten till en enda, blir det inte en tillrättalagd historia filtrerad genom en vuxen?

– Därför är jag noga med att säga att det är en konstnärlig tolkning; jag säger inte att detta är sanningen, hur det är för unga, för det tycker jag inte att jag har mandat att säga i mitt vuxenperspektiv. Jag säger "Vi har sett det här och det här är vår konstnärliga tolkning av det" och antingen kan du gå härifrån och säga "Oj vad fel de hade" eller "Ajdå, det är kanske lite så det är".

Det är Malmö stadsteater som sätter upp Vilja väl, skriven av Kristian Hallberg som skapat en pjäs av materialet. Under 24 timmar får man möta sju ungdomar och två vuxna.

Premiär för "Vilja väl" blir den 17 oktober på Hipp i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista