Malmö

Två morddömda frias

Två män ska enligt Lunds tingsrätt ha strypt en 31-årig man från Landskrona med en stålvajer och bränt hans kropp. De två dömdes för mord till 18 års fängelse och utvisning. Men hovrätten friar dem helt.

Själva mordet begicks den 14 januari förra året då mannen spårlöst försvann från sitt hem. Senare samma månad hittades hans utbrända bil på en parkering i ett naturområde väster om Hörby.

Ytterligare en månad senare påträffades den sönderbrända kroppen. Och först dömde alltså tingsrätten alltså männen, 27 och 28 år gamla, för mord.

I sin dom pekar hovrätten nu på att det i målet saknas både teknisk bevisning, exempelvis fingeravtryck, och vittnesuppgifter som direkt knyter de två männen till mordet. Åtalet bygger i stället på en rad indicier genom vilka det, enligt åklagaren, står klart att duon berövade 31-åringen livet. Men enligt hovrätten är männens skuld inte ställd utom rimligt tvivel.

Över huvud taget menar domstolen att varken den medicinska utredningen, eller någon annan bevisning, med säkerhet visat att 31-åringen dödades den dag han försvann, den 14 januari förra året. När kroppen påträffades över en månad senare i en ett skogsparti utanför Hörby kunde man inte ens med säkerhet fastslå dödsorsaken.

Hovrätten medger att det finns flera besvärande omständigheter som pekar mot männen, exempelvis innehållet i några sms-meddelanden, men ändå inga otvetydiga bevis som binder den ene eller andre till brottet.

De friande domarna kom inte som någon överraskning för de två männen och deras försvarare. Några dagar efter hovrättsförhandlingarna i början av oktober försattes båda på fri fot.

-Då förstod vi att hovrätten delade vår bedömning att åklagarens bevisning inte håller för fällande dom, säger 28-åringens advokat Urban Jansson.

-När det handlar om indiciebevisföring ställs det mycket höga krav på att man presenterar ett hållbart motiv och en rad andra ostridiga omständigheter.

De två männens första frihet blev dock kort. Migrationsverket fattade ett blixtbeslut om att båda skulle tas i förvar i väntan på utvisning. Den yngre släpptes två veckor efter hovrättens beslut, den äldre först denna vecka. Båda är nu på väg till sitt hemland.

Tjugosjuåringens advokat Andréas Björkman tror inte att de två behöver frukta att målet vandrar vidare till Högsta domstolen. HD ägnar sig nästan aldrig åt bevisvärdering och skulle sannolikt inte bevilja prövningstillstånd.

Advokaterna kommer nu i stället att ägna sina krafter åt att utverka skadestånd från staten för tiden som deras klienter varit frihetsberövade, i över ett och ett halvt år.

-Det hamnar nog uppemot en halv miljon kronor för dem var, säger Urban Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".