Fler ansöker om skuldsanering

Skuld- och budgetrådgivare: 40-50 tal som säkert väntar på skuldsanering
1:38 min

Antalet personer som ansöker om skuldsanering hos Kronofogden har ökat i  Kristianstad och i hela Skåne det senaste året. Det är även fler som söker sig till kommunens skuld- och budgetrådgivning i Kristianstad kommun.

Anders Rooth arbetar på skuld-och budgetrådgivning i Kristianstad kommun.

– Det har ökat jättemycket de senaste åren. Från 20, 30-tal till 60 bara på ett år, så drygt 100% ökning.

Vad tror du det beror på?

– Trender i samhället, medvetenheten.

Under första halvåret av 2013 ansökte 23 personer i Kristianstad kommun om skuldsanering hos Kronofogden. Men under samma period under 2014 var det hela 60 personer som sökte, alltså en stor ökning. Skuldsanering får den som uppfyller en rad krav och det handlar om att leva på existensminimum under en femårsperiod för att bli skuldfri. En åtgärd som kan ge stor hjälp säger Anders Rooth på budget- och skuldrådgivningen i Kristianstad.

– Samhällsekonomiskt är det jätteviktigt att folk tar tag i de här sakerna för att må bättre. Det ska vara en rehabiliterande faktor. Man ska må bättre, bli skuldfri och få fler chanser i livet.

Skuld- och budgetrådgivningen i Kristianstads kommun, som ger stöd, råd och ibland hjälper till att göra ansökan om sanering till Kronofogden,  har just nu lång kö och långa väntetider. Konsumentverket rekommenderar att den som söker råd och stöd ska erbjudas en första kontakt senast inom fyra veckor.

– Vi ligger någonstans mellan åtta och tolv veckor. Så jag skulle tippa på att vi har ett 40,50-tal som säkert väntar på en skuldsanering. Vi skulle behöva vara minst en till. Hade vi varit det så hade vi också kunnat ligga på ungeför fyra-fem veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".