Skåne

Psykpatienter hänvisas till Helsingborg

Sjuksköterska: "Inte fått vara med i diskussionen"
1:38 min

Indelningen av sjukvården i Skåne i tre förvaltningar leder nu till att psykiatripatienter i Landskrona som behöver akut- eller slutenvård i framtiden kommer att hänvisas till Helsingborg i stället för till Lund.

Psykiatripersonalen i Landskrona fick reda på beslutet för ett par veckor sedan men har inte fått någon vidare information.

– Vi har inte fått någon förklaring till detta, säger Anette Nilsson, sjuksköterska och legitimerad psykoterapeut vid psykiatrimottagningen i Landskrona.

Vad tycker ni om det?

– Vi kan inte säga så mycket om det kommer att bli bra eller dåligt, men vi reagerar mot att vi inte har fått vara med i diskussionen och att det har gått så snabbt.

Beslutet hänger ihop med att regiondirektören Jonas Rastad vill att psykiatrin ska följa samma geografiska uppdelning som de tre sjukvårdsförvaltningarna Sund, Kryh och Skånes universitetssjukvård. Då hamnar Landskronas psykiatri i Skånevård Sund i stället för i SUS. Enligt Katarina Viebke, divisionschef för Psykiatri Skåne, finns det flera fördelar.

– Dels är det samarbete med primärvården och andra specialiter, men det är också att kommunsamverkan som Landskrona och Svalöv har är tillsammans med Helsingborg och kringkommunerna där, säger hon.

Personalen i Landskrona fick höra att förändringen skulle ske redan vid årsskiftet, men det gäller inte längre. I stället ska det nu göras en risk- och konsekvensanalys tillsammans med de anställda, och Katarina Viebke beklagar om personalen inte tycker att de fått vara med och påverka.

– Det är tråkigt att de upplever det så, men jag tänker att den här processen bara har börjat och nu har vi ett jobb att göra tillsammans, säger hon.

Nästa steg är att titta på psykiatripatienterna i Trelleborg som organisatoriskt också borde tillhöra Helsingborg i stället för Malmö. Men avståndet och andra samarbeten med Malmö gör det mer komplicerat:

– Vi får titta på det också utifrån en risk- och konsekvensanalys, och se vad det skulle innebära för patienterna där, säger Katarina Viebke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".