Malmö

Kränkningar och våld på Värner Rydén

5:05 min

Elever i slagsmål och hot mot lärare. Hösten har varit stökig på Värner Rydénskolan i Malmö. Att ovanligt många lärare varit sjukskrivna har spätt på problemen.

Lärare och skolledning talar om att arbetsmiljön har blivit oacceptabel på skolan. När många ordinarie lärare av olika anledningar varit sjukskrivna har vikarier satts in. Det har ökat oron bland eleverna.

– De har slängt pennor, papper, vält omkring stolar och bord - bara för att störa lektionerna. Sedan brukar de ringa mig. Vikarierna har ju inte samma förtroende som de vanliga lärarna har, säger Selman Yalcin som är cafévärd på skolan.

Hans uppgift är bland annat att ta hand om elever som inte kan vara kvar i klassrummet. De får sitta med honom på caféet, lugna ner sig och prata.

– Vi pratar jättemycket. Ibland går vi in till kurator, som pratar med dem. Att det inte är acceptabelt, att det finns barn som vill lära sig någonting. Att det är jätteviktigt, säger han.

Det här är några exempel på händelser som beskrivs i de incidentrapporter som skolans personal har skrivit under hösten:

* I slutet av augusti blir en elev i åttan slagen och knuffad av flera andra, däribland elever från en annan skola. Eleven får söka vård och det görs en polisanmälan.

* Den 10:e september blir en elev nedslagen i korridoren av en annan elev när han har lämnat lektionen för att gå på toaletten.

* Den 3 oktober skriver en lärare en rapport där han beskriver hur en elev hotat honom för att han anmält eleven. Eleven har hotat flera gånger tidigare.

Det är i årskurserna sex och sju som problemen har varit störst.

– Oftast börjar det med skoj. De slår varandra i nacken och retar varandra och så kanske den andra tål det en viss stund. Och så börjar det: "Varför sa du så? Vem är du?" och så knuffar man varandra, då börjar slagsmålet, berättar Selman Yalcin.

Värner Rydénskolan är inte den enda skola i Malmö som har problem med hot och våld. Det framgår av en pågående inspektion som Arbetsmiljöverket gör just nu av flera skolor i Malmö. En dag i början av september skickade rektorn Janette Glans hem alla sexor och sjuor på eftermiddagen. De vuxna behövde prata om hur skolan skulle bli tryggare. Hon tycker inte att hon kan garantera eleverna en trygg miljö som det är nu. 

– Nej, jag tycker inte att man kan säga det till 100 procent idag, säger Janette Glans.

Men enligt henne mobiliserar man nu för att få ordning på situationen. Det har hållits möten med personalen och fackliga representanter och grundskoleförvaltningen är inkopplad. Det första som ska hända efter höstlovet är att det ska finnas fler vuxna på plats i skolan. Janette Glans anser att de vuxna behöver återta mandatet, som de inte har fullt ut just nu.

– Jag skulle säga att det nog har varit den upplevelse som personalen har haft, att man har känt sig lite maktlös och kanske lite villrådig också.  Vi har en stor skola, det är 610 elever och det finns ställen och platser i vår skola som är alldeles utomordentligt lugna och där personalen har kontrollen, men i 6-7-laget skulle jag nog vilja påstå att man kan känna det, säger hon.

För ett år sedan flyttades Örtagårdsskolans högstadium till Värner Rydén. Det har lett till stora klasser på högstadiet. Det blir för mycket om det är 28 elever i en sjätteklass, anser läraren Kerstin Kaunitz som är skyddsombud.

– Vi hade tidigare mycket bättre möjlighet att ta vara på eleverna. Vi hade en mycket större bemanning. Vi hade två lärare i varje klass. Sedan drogs det ner till en och en halv lärare. Nu är läraren ofta ensam med 25-27 elever, varav en ganska stor andel har väldigt stora behov, extra behov. Det är mycket svårt som lärare att kunna räcka till. Vi känner att vi inte räcker till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista