Skåne

HK Malmö startar hjärt- och lungräddning

4:58 min

I december inleder handbollsklubben HK Malmö utbildning i hjärt- och lungräddning för klubbens handbollsspelare. Det är en följd av att Lugi-spelaren Joacim Erntsson kollapade i fredags, under matchen mot Kristianstad.

Knappt 14 minuter in i matchen föll Joacim Erntsson ihop, läkare som var på plats satte igång hjärt- och lungräddning och efter elchocker fick man igång hjärtat igen. Han fördes till sjukhus och mår nu efter omständigheterna bra.

HK Malmö är en av klubbarna som nu reagerar efter fredagens händelse.

– Det var långa sekunder. Lugi agerade lugnt och föredömligt med den medicinska situationen och publiken., säger Ulf Mohlin Fagerström, sekreterare för HK Malmös styrelse.

– Vi vill nu att alla våra spelare ska genomgå en utbildning i hjärt- och lungräddning. Det kan ju inträffa även på en ungdomsmatch eller drabba en släkting. Vi börjar utbildningen i december, säger Ulf Mohlin Fagerström.

Det finns krav från Svensk elithandboll att en läkare ska finnas på plats. En timme före start av match går man igenom var hjärtstartare finns, vem som ringer ambulans och vem som är läkare på plats. Men vid träning finns inte läkare alltid på plats.