1 av 2
Pierre Esbjörnsson (S) kan bli ny kommunstyrelseordförande. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
2 av 2
Nya S-ledda presidiet på plats i fullmäktige. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Skurup

(S) mot makten i Skurup

3:33 min

Än är det inte klart hur Skurup ska styras under nästa mandatperiod. Socialdemokraterna gick framåt i valet och blev största parti - men inget block får i dagsläget ihop någon majoritet - och först i december väntas bilden bli helt färdig.

Igår kväll tog i alla fall Socialdemokraterna hem ordförandeposten för kommunfullmäktige, liksom vice ordförandeposten - och partiets kommunalrådskandidat Pierre Esbjörnsson siktar på att få ihop ett fyrpartistyre i minoritet.

– Det tycker jag, vi är det största blocket och har absolut flest mandat och idag såg vi tydligt att vi har två kandidater, där finns inga motförslag på det så det är väl den praxis som kommer till att gälla och det andra blocket är betydligt mindre än oss så vi kommer att gå fram med våra kandidater den första december när man ska välja kommunstyrelse och så, säger Pierre Esbjörnsson (S).

Och vilka partier ingår i det här blocket?

– Det är en valteknisk samverkan. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kommunens Väl och vi får 18 mandat tillsammans, och sen för vi dialog med andra partier också för att kunna få en majoritet men det får vi se hur det går inför den första december.

Det blev socialdemokraten Lena Axelsson som igår kväll valdes till ny ordförande för kommunfullmäktige i Skurup och socialdemokraten Sylve Qvillberg som blev förste vice ordförande. Lite spänning blev det när det var dags att välja andre vice ordförande. Då fick den stora urnan i koppar 1910 lyftas fram för en sluten omröstning, där Centerpartiets och Sverigedemokraternas kandidater ställdes mot varandra. När alla röster lagts i urnan visade det sig att Centerpartiets Ann-Helen Nilsson vunnit med 35 röster mot nio och två ogiltiga.

Men Lars Nyström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Skurup säger att partiet inte förväntade sig att få posten:

– Nej, det hade vi inte gjort, men vi ville ändå poängtera att det finns tre block, det borgerliga, det socialistiska och Sverigedemokraterna.

Men det har inte kommit några samarbetsinviter från något annat parti?

– Nej det har det inte gjort.

Även om kommunfullmäktiges ledning, presidiet, nu är klart för dom kommande fyra åren i Skurup - så är det först i fullmäktige i december som nämnder och styrelser ska väljas. Så här långt har alltså det Socialdemokratiska blocket fått ihop en minoritet med 18 av fullmäktiges 41 mandat - och frågan är om något ytterligare parti väljer att haka på. Centerpartiet verkar i alla fall inte intresserat, enligt deras ordförande i Skurup, Jörgen Sjöslätt:

– Centerpartiet, vi har bestämt oss för att vi ska gå i opposition och vi vill gärna samarbeta med allianspartierna, alltså Moderaterna och Folkpartiet, för att fortfarande är det så att Socialdemokraterna kommer inte att styra kommunen med en egen majoritet, så vi har goda möjligheter att vara med och påverka utvecklingen framöver.

Och moderaterna, som ju backade i valet har ännu inte helt riktat in sig på en roll i opposition.

– Än så länge har vi inte tagit ställning till om vi skall sitta i opposition eller om vi ska ta och kämpa för att bilda någon allians som vi har haft tidigare, den ställningen tar vi nu kommande vecka. Vi har sagt tidigare att vi kommer till att köra ända in i kaklet innan vi ser ett avgörande och kaklet är den förste december, säger moderaternas ordförande Anders Kristiansen.

Något som är klart, är att nuvarande kommunstyrelseordförande i Skurup, moderaten Niklas Sjöberg, hur som helst tar ett kliv tillbaka, även om han behåller sin plats i fullmäktige.

– Jag ska gå tillbaka till mitt civila arbete har jag tänkt, jag har varit kommunstyrelseordförande i Skurups kommun i tolv år, så att det är dags i livet att göra något annat. Det känns bra, men samtidigt lite vemodigt givetvis att ha tagit det steget att det är dags att sluta, säger Niklas Sjöberg (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista