Sakina Zamani och Josefine Johannson på Möllevångsskolan presenterade vinnaren på Rådhuset. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
Malmö

Malala Yousafzai får Barnens Nobelpris

Elev: "Jag fick sluta skolan och börja jobba hemma"
3:17 min

Malala Yousafzai från Pakistan får ”Barnens Nobelpris” i år, 2014 års The Worlds Childrens Prize for the Rights of the Child, som röstats fram av miljontals barn.

 

Malala Yousafzai sköts av talibaner i Pakistan för sin kamp för flickors rätt till utbildning. Det är en historisk dubbel för Malala. Ingen har tidigare fått Nobels Fredspris och Worlds Childrens Prize samma år. 

I Malmö presenterades kandidaterna av elva elever från Möllevångsskolan på Rådhuset. Eleverna hade fått ansöka om att vara med. Sakina Zamani och Josefine Johansson var två av dem.

– När jag var liten fick jag inte gå i skolan, berättar Sakina Zamani.

Hennes föräldrar var rädda för talibaner och just där Sakina och hennes familj bodde fanns det många.

– Halva min skola blev bombad och efter det blev mina föräldrar rädda och jag fick sluta skolan och börja jobba hemma istället; laga mat, passa kossor och städa, berättar Sakina Zamani.

Och så blev du utvald, hur känns det?
– Det känns utmärkt, jag är skitglad, säger Sakina Zamani.

En av kandidaterna Indira Ranamagar som nominerats till barnens Nobelpris för sin 20-åriga kamp för fångars barn i Nepal besökte nyligen Möllevångsskolan i Malmö.

– Det var skitcoolt för jag röstade på henne. Hon var jättesnäll och jätterar, säger Josefine Johhansson.

17-åriga Malala Yousafzai som ju nyligen fick ta emot Nobels fredspris för sin modiga och farliga kamp för flickors rättigheter är också nominerad till barnens Nobelpris.

– Jag ser mest fram emot att träffa Malala eftersom jag röstade på henne, säger Zakina Zamani.

Tillsammans med två andra elever från Möllevångsskolan får Sakina Zamani och Josefine Johansson åka till Mariefred och besöka prisceremonin på Gripsholms slott, där kommer de också att få träffa pristagaren och de andra nominerade.

– Vi ska dit och se när drottningen delar ut priset och när de håller tal, säger Josefine Johansson.

Vad är det häftigaste med det här?
– Träffa kandidaterna och drottningen, att vara där och få vara med dem känns coot, säger Josefine Johansson.

Barnens hederspristagare blev John Wood, USA, som hoppade av sitt chefsjobb på Microsoft för att satsa på böcker, skolbibliotek och skolor för miljontals barn, och Indira Ranamagar, Nepal, som sedan 20 år kämpar för att barn till fångar ska få utbildning och inte leva i fängelse.

Hur har ni förberett er, har ni läst mycket om barns rättigheter i skolan?
– Ja, det har vi gjort både i år och förra året, berättar Sakina Zamani.

– Vi har läst om kandidaterna och deras bakgrund och sedan har vi skrivit om dem och gjort en presentation om barnkonventionen, säger Josefine Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".