Karin Andersson,Malmö stad och Carina Nilsson (S), kommunalråd. Foto: Edina Hrustic, Sveriges Radio
Malmö

Hemlösheten ökar i Malmö

”I december öppnar ett akutboende för hemlösa barnfamiljer”
4:46 min

Antalet hemlösa i Malmö stad fortsätter öka, enligt kommunens årliga kartläggning. 1607 personer är idag hemlösa vilket är en ökning med nästan 12 procent i jämförelse med förra året.

Barn i hemlösa hushåll har också blivit fler, nu är de nästan 467 stycken.

Utvecklingen beror på att det finns för få bostäder i förhållande till antalet invånare och att många blir vräkta för att de inte kan betala sin hyra.

De flesta är ensamstående, men en tredjedel är barnfamiljer. 467 barn finns idag i hemlösa hushåll och de har också blivit fler i jämförelse med förra året.

Hemlösheten är främst strukturell vilket innebär att det inte är de med sociala problem som till exempel missbruk som är mest drabbade.

Det är istället personer som har svårt att konkurrera om bostäder, som har knackig ekonomi och som blivit vräkta.

80 procent av de som är så kallat strukturellt hemlösa är födda utomlands och de har svårt att få referenser vilket gör att det blir svårt att också få bostad.

Det är alltså inte främst uteliggare som är hemlösa. Den största orsaken till hemlösheten är obalans på bostadsmarknaden. Det byggs helt enkelt för lite bostäder i förhållande till den stora inflyttningen till Malmö.

Men har Malmö stad några lösningar på detta?

– I december öppnar ett akutboende för hemlösa barnfamiljer där man ska arbeta för att de snabbt kommer ut på den ordinarie bostadsmarknaden. Och MKB avsätter 100 lägenheter till hemlösa barnfamiljer i dyra boendelösningar, säger Karin Andersson, utvecklingssekreterare.

Här nämner Karin Andersson 100 bostäder från MKB- vad är det för bostäder?

Det är MKB:s bidrag till Malmökommissionens arbete med att skapa jämlika levnadsvillkor för invånarna i staden.

På senare tid har EU-migranterna i Malmö också blivit allt fler. De är runt 300 i staden nu och är en väldigt synlig grupp som bygger tältläger och de har ju inte heller något riktigt hem. Vad sa kommunen om detta?

De finns inte med i den här kartläggningen överhuvudtaget eftersom de faller utanför systemet. De kan bara vara här tre månader.

Eu-migranterna behandlas annorlunda utifrån lagstiftningen och räknas då inte som hemlösa.

– Socialtjänstlagen ger oss inte möjlighet till några större insatser för dem. Vad vi kan göra är att stödja frivilligorganisationerna som hjälper dem. Vi ger bland annat en halv miljon till Stadsmissionen, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för vård och omsorg.

Vad är det som händer med kartläggningen nu?

Det här en årlig kartläggning som gjorts i nästan tjugo år för att Malmö stad ska kunna följa utvecklingen med hemlöshet.

Den kommer bli en del av kommunens hemlöshetsrapport som sammanställs i slutet av året och där listar man också alla insatser som man gjort.

Edina Hrustic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".