Malmö/Sverige

"Kommuner borde ordna härbärgen"

2:55 min

Kommunerna borde hjälpa EU-migranterna med humana övernattningsmöjligheter. Det anser Thomas Hammarberg, ordförande för regeringens kommission mot antiziganism.

I dag planerar Kronofogden att genomföra den hittills första vräkningen av EU-migranter i Malmö. Beslutet gäller två av de drygt 40 personer som sedan en tid har bosatt sig på en ödetomt i Norra Sorgenfri där de bor i tält, husvagnar och enkla skjul.

Till skillnad från i Göteborg finns det inga möjligheter i Skåne för EU-migranter att få hjälp med övernattning av kommunerna. Men det borde det göra, anser Thomas Hammarberg, som tidigare varit Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och nu är ordförande för regeringens kommission mot antiziganism.

– I andra europeiska länder har man regeln att det ska finnas campingplatser i närheten av tätorter som till exempel romer eller resande kan vara i för en viss period.  Någonting liknande skulle man också kunna ordna i vårt land. Jag ser inte det här som omöjligt, säger Thomas Hammarberg.

Frivilligorganisationer som hjälper EU-migranter vittnar om att alltfler söker hjälp och att trycket blivit så stort att de frivilligas insatser inte räcker till. Kommunpolitiker värjer sig för frågorna om inte EU-migranterna borde få hjälp med övernattning i vinter. Ett vanligt svar är att det inte är kommunernas ansvar egentligen och att den hjälp som kan ges är bidrag till en hemresa.

Kommunerna hänvisar till regeringen, till migranternas hemländer och till EU som måste lösa problemet med fattigdomen som driver migranterna hit.  Men Thomas Hammarberg anser inte att hjälpen skulle vara särskilt dyr för kommunerna.

– Det handlar inte om så stora belopp. Det handlar ju inte alls om hotellplatser, det handlar om väldigt enkelt boende. Jag är övertygad om att om det finns en god vilja, bör det kunna lösas. 

Även Thomas Hammarberg anser att mycket kan göras i samarbete med Rumänien och EU, men han anser också att det råder förvirring bland svenska myndigheter i frågan om EU-migranterna. Han framhåller Göteborg där kommunen, via frivilligorganisationer har ordnat övernattning och agerat mer humant.

– Att man har lyckats så väl i Göteborg har krävt att kommunen gett vissa bidrag till framförallt fyra organisationer. De har i sin tur satsat frivilligarbete och en del egna resurser. Det har inte kostat så mycket, faktiskt från kommunens sida att få en mänsklig lösning där, säger Thomas Hammarberg.