1 av 4
Christian Halberg, huvudproducent för Innocarneval i Lund. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
2 av 4
Mårtenstorget i Lund har blivit rosa. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
4 av 4
Mårtenstorget i Lund. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Lund

Lund skimrar i rosa för unga idéer

Christian Halberg berättar om Innocarneval i Lund
3:41 min

Under hela året har barn och unga runt om i Lund utvecklat nyskapande idéer. Under höstlovet kan du se, prova och uppleva dem. Inför avstampet i helgen då många av idéerna ska visas upp smyckas nu Lund i rosa, längs ett stråk från stationen ner mot Stenkrossen.

– Det binder ihop de olika platserna där man kan få uppleva de olika projekt som har värkts fram under året, berättar Christian Halberg, huvudproducent för Innocarneval i Lund.

Runt 50 projekt visas upp på Lunds konsthall, Lunds stadsteater, Stenkrossen, Stadshallen, Kulturen, Skissernas museum och ute runt om på stan.

– Framför allt har det handlat om att skapa förutsättningar för barn och unga att samarbeta med andra barn och unga vuxna och utveckla idéer och olika typer av projekt, säger Christian Halberg.

Längs Vårfrugatan svävar ett hundratal rosa paraplyer.

– Vi vill ju skapa uppmärksamhet runt Innovationskarnevalen men man blir ju även glad av färgen i höstmörkret

Rosa är en färg som förknippas med mycket annat, kampanjen för bröstcancer och det politiska partiet Feministiskt initiativ. Att Innocarnevalen fick rosa som signalfärg var mest en slump.

– I början av året när vi satt och skulle lägga upp en strategi för innehållet kom vi i kontakt med bloom urban toy som är rosa återanvända platsbitar som användes i OS i London 2012. Plastbitarna har använts som en gimmick under hela året och har använts för att bygga fantastiska kreativa saker, säger Christian Halberg.

Bitarna kommer att dyka upp lite här och där i Lund framöver.

– Ja, de kommer att finnas i de uppblåsbara tält som ställs upp på några av torgen. Där får Lundaborna får hjälpa till att bygga med de runt 2 000 plastbitarna som finns där, säger Christian Halberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".