1 av 4
Skylten varnar för att elda i kaminer i skjulen nattetid på grund av förgiftningsrisk. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
2 av 4
Kronofogden och socialtjänsten informerade de boende på ödetomten. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
3 av 4
Mellan 40 och 50 personer bor i enkla skjul, tält eller husvagnar i lägret. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
4 av 4
Den lilla kaminen värmer bra, säger ägaren. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Ingen vräkning i dag i Norra Sorgenfri

Socialtjänsten: "Finns möjlighet att få bättre tak över huvudet"
1:35 min

Det blev ingen vräkning i dag när Kronofogden kom till den ödetomt i Norra Sorgenfri i Malmö där ett 40-tal EU-migranter har byggt upp ett läger. Vi körde iväg dem, sa de boende till myndighetens representanter om de två personer som skulle vräkas.

Kronoinspektör Per Lidén kom till ödetomten som ligger i korsningen av Industrigatan och Nobelvägen i sällskap med en tolk och handräckningsmän strax efter klockan 9 i morse. På plats fanns även tre personer från socialtjänsten i stadsområde Norr. Men de två personer som fastighetsägaren, Industrigatan i Malmö AB, hade begärt avhysning av fanns inte längre kvar.

- Vi har frågat de boende här om de känner till de här personerna som vi hade en handräckningsbegäran från sökanden på att de skulle lämna området. Då säger de att de finns inte kvar här, att de har lämnat stället, säger Per Lidén.

De boende sa att de hade kört iväg de två män som skulle avhysas eftersom de inte fick bo på tomten. Agneta Dunemark från socialtjänsten i stadsområde Norr informerade om att fastighetsägaren inte vill att någon av dem ska bo där och att de kan räkna med att det kommer fler beslut om avhysning efterhand. Än så länge finns det dock inga ytterligare beslut fattade.

- Vi har inte beslut på fler personer, konstaterar Per Lidén.

Den hjälp kommunen kan erbjuda är i stort sett bidrag till en hemresa. Men det finns också en liten möjlighet för EU-migranterna att söka hjälp med bostad och ekonomisk hjälp.

- De har också en EU-medborgerlig rätt att ansöka om boende och ekonomiskt bistånd. Att det kommer att beviljas är inte så troligt, men alltid resa hem, säger Agneta Dunemark

Hon konstarer samtidigt konstaterade att hemlösheten i Malmö har ökat.

- Det är lika svårt för alla som inte har tak över huvudet, oavsett om folk redan bor här eller om de kommer från Europa. Det är lika för alla. Det är tufft. Många kommer att frysa, säger hon.

Socialtjänsten frågade också om det finns barn i lägret, men det gör det inte.

Vid den samlade informationen till de boende berättade Agneta Dunemark att tomtmarken är giftig och att det är farligt att bo på den. Den uppgiften möttes av misstro av de boende som hade samlats för att lyssna.

- Låt oss bo här i en månad till, sedan åker vi hem, sa flera personer.

I lägret bor mellan 40 och 50 personer. De bor i husvagnar, tält och enkla skjul.

Fastighetsägaren Granen vill idag inte kommentera om de framöver kommer att begära vräkning av ytterligare personer eller inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".