Helsingborg/Sverige

Helsingborgare tar mjölkdebatt med ro

2:25 min

Debatten om mjölk har skummat över de senaste veckorna. Nu visar en ny studie från Uppsala universitet att vuxna som dricker mjölk riskerar att dö i förtid och drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Vi har frågat några helsingborgare om deras mjölkvanor.

– Nej, jag dricker inte så mycket mjölk, bara när jag dricker kaffe, säger Anna.

Hon har hört om den nya rapporten och tycker det är chockerande efterom hon alltid hört att man ska dricka mjölk för att få bra ben.

– Nej, jag dricker inte mjölk. Dricker väldigt lite. Och man ska inte dricka det som vuxen, det känns rätt, säger Ingegerd.

– Nej, jag dricker inte så mycket mjölk numera. Det har bara blivit så. Dricker mer läsk och grejer istället, säger John.

– Jag dricker rätt så mycket mjölk, men mest till kaffet och laktosfritt. Det är gott, det förgyller mycket - kaffet, jordgubbarna. Inte ofta jag dricker ett glas rakt upp och ner, säger Katja.

Hon har också följt med lite i diskussionen men hon tror ändå att mjölk är ganska bra.

– Ja. Det är till flingarna på morgonen till frukost. Det är väl inte onyttigt precis, men jag hörde nu på tv att nu var det giftigt det också. Men skulle man rätta sig efter allt det så skulle man svälta ihjäl till slut ju, säger Erik.