Anders Almgren (S) och Pernilla West (FI). Foto: Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
Lund

De rödgrönrosa hoppas på samarbete

Anders Almgren (S): "En gemensam ambition att bygga 1200 bostäder per år"
3:52 min

De rödgrönrosa höll en gemensam presskonferens där de stakade ut sin politik för Lund idag. Men de saknar majoritet i fullmäktige och kommer behöva söka stöd hos andra partiet. Inte minst om de vill kunna få igenom sin egen budget.

Men det kan bli svårt. Förra veckan meddelade spårvägsmotståndarna i Förnyalund (FNL) att de inleder ett samarbete med de borgerliga partierna.

Anders Almgren (S) saknar därmed den blocköverskridande majoritet han hade hoppats på till en början, och Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

Ifall de borgerliga och FNL lägger fram en alternativ budget och Sverigedemokraterna röstar med dem kan de rödgrönrosa behöva styra med en borgerlig budget.

– Vi fyra partier är precis i slutskedet av att ta fram en budget som vi kommer presentera nästa vecka. Vi gör givetvis det för att vi tror på förslagen. Men vi kommer också söka majoritet och stöd för de olika förslagen aktivt hos de olika partierna - utom Sverigedemokraterna, säger Anders Almgren (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".