Storstad

Hundratals skjutningar - trots ökade insatser

2:14 min

Trots utökade polisinsatser så fortsätter skottlossningarna i Sveriges tre största städer. Hittills i år har det skett 208 skjutningar i Malmö, Göteborg och Stockholm, och 14 personer har hittills dött av skottskador.

Grafik: Skottlossningar i storstäderna

– Jag vill inte att det ska skjutas ett enda skott i Malmö. Och det är ju en ständig oro att någon ska skadas, säger Mats Karlsson, operativ chef på Malmöpolisen.

Hittills i år har Malmöpolisen kunnat att bekräfta att det skjutits vid 90 olika tillfällen i kommunen. Med två månader kvar av året närmar sig siffran förra årets antal på totalt 109 skottlossningar, trots att man i början på året startade satsningen Operation Olivia för att få bukt med våldet.

Mats Karlsson på Malmöpolisen tycker inte att man kan dra några slutsatser ännu.

– Att lyckas eller inte lyckas, det är för tidigt att säga. Från första början sa vi att vi måste jobba långsiktigt, det här är inget som vi kan lösa på en kort tid, säger han.

Siffror som har tagits fram för Sveriges Radios räkning visar att det totalt skett 208 skjutningar i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö i år. Fortsätter det i samma takt kommer det nästan att tangera de 255 skottlossningar som skedde i storstäderna förra året.

En annan polismyndighet som satt in riktade insatser med anledningen av skjutningarna är Göteborg, där Hector Valeria jobbar som fotbollstränare.

– Att de skjuter på varandra det är läskigt alltså, det här är ingen film, det här är verkligheten, säger Hector Valeria som känner flera av de som fallit offer för kulorna.

De senaste månaderna har det skett en minskning av skottlossningarna i Göteborg, dels på grund av att myndigheterna gripit och åtalat flera misstänkta, men också för att flera har dödats. Totalt har 14 personer skjutits ihjäl i de tre storstäderna i år, fyra i Göteborg.

Men det är inte enbart polisiära insatser som krävs för att få bukt med problemen, det säger det socialdemokratiska kommunalrådet Dario Espiga som menar att skjutningarna i Göteborg också är ett resultat av en ökad polarisering, och att våldet ofta drabbar socialt och ekonomiskt utsatta stadsdelar.

– Det är klart att det är en grogrund för både kriminalitet, oro och en känsla att man tappar tillit för samhället. Det är alltid en grogrund för att andra grupper som ger tillit rekryterar människor. Ingen människa föds med vapen i handen. Det handlar mycket om möjligheter, makt, inflytande arbete och utbildning, säger Dario Espiga.