Foto: Lars Pehrson/TT
Skåne/Blekinge

Lång väntan på vapenlicens

"Vi gjorde en satsning"
1:37 min

I exempelvis Skåne är väntetiderna uppe i över 20 veckor medan jägare i Blekinge bara behöver vänta i tre veckor på att få sin vapenlicens.

I våras var väntetiderna för en vapenlicens i Blekinge runt sex veckor. En tid som man till dags datum halverat.

En situation som på många håll i landet framstår som en dröm då 10 veckors väntetid inte är ovanligt och i exempelvis Dalarna och Skåne får jägarna vänta runt 20 veckor. Vissa polismyndigheter har också blivit JO-anmälda för den långsamma hanteringen.

Men säg den lycka som varar. För när Blekinge tillsammans med övriga landet efter årsskiftet blir en stor myndighet kan läget här bli ett annat. Då kan nämligen antalet ärenden spridas ut så att dem som har lång väntetid får lite kortare, medan dem som har kort väntetid får lite längre.

– Ja, den risken finns, men jag ser det ändå som possitivt att vi kan hjälpa alla, säger Bodil Svensson är verksamhetschef för den avdelning som ansvarar för vapenärenden hos polisen i Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".