Dan Park vid utställning i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Hovrätten sänker Dan Parks straff

Jens Ericson rapporterar
1:05 min

Den omtalade och omstridde gatukonstnären Dan Park, som i flera tingsrättsdomar dömts till fängelse för hets mot folkgrupp och förtal, fick idag sitt sammanlagda straff på tio månaders fängelse sänkt till fem månaders fängelse av Hovrätten.

Det är femte gången som Park åtalats för hets mot folkgrupp. Det senaste åtalet kom efter en vernissage i Malmö somras. Åtalet gällde nio av de sammanlagt 31 tavlor som ställdes ut i somras. På en av bilderna förekommer ordföranden i Afrosvenskarnas riksförbund. Han är en av tre svarta personer som avbildas med snara runt halsen.

Dan Park, som i flera år skapat rubriker med sin gatukonst, menar att de bilder som han senast åtalats för, och i två fall dömts för tidigare, ställts ut på ett galleri och det måste man få göra. Det är inte samma sak som att klistra de provocerande kollagen på elskåp i staden.

Hovrätten menar precis som tingsrätten att det är rättens uppgift att bedöma om Dan Parks bilder utgör hets mot folkgrupp eller inte och det saknar juridisk betydelse att bilderna har föresetts med passepartout och ram och hängts på ett galleri.

Förutom i ett fall delar alltså hovrätten tingsrättens bedömning att bilderna uttrycker missaktning för romer och gruppen svarta och att kollagen utgör hets mot folkgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".