Kashif Amad. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Danmark

Danska Nationalpartiet står upp mot rasismen

"Det är dags för en annan ton i debatten"
2:33 min

Högervridningen i dansk politik har fått tre bröder med rötterna i Pakistan att starta Nationalpartiet. Partiet som väckt uppmärksamhet och debatt kring danska värderingar har redan fått ta emot rasistiska påhopp och rena dödshot.

– Självklart blir jag nervös och rädd. Det kan inte vara meningen att man som politiker ska bli hotad till livet, säger partiledaren Kashif Ahmad.

– Människor ringer och säger att de ska skjuta oss, att de ska sätta ett skott i nacken, fortsätter den 34-åriga partiledaren.

Han är född i Danmark och uppvuxen här i Hvidovre dit hans föräldrar kom som arbetskraftsinvandrare på 70-talet. Nu sitter han själv i kommunstyrelsen för ett lokalt parti.

Han och hans bröder har länge velat starta ett eget parti, ett parti som ska återerövra den danska flaggan. Den som de tycker att Danskt folkeparti har kidnappat.

Kahsif Ahmad säger att han inte längre kan stå bredvid och titta på när allt fler partier går åt höger, i rädsla för att förlora fler väljare till Danskt folkeparti.

– Alla partierna nu har rört sig allt mer åt höger. Så vi kan se att de hakar på hatretoriken och de hatiska åtstramningarna. Därför är det många danskar som nu känner sig politiskt hemlösa, säger han.

Partiet siktar nu in sig på Folketinget. För att ens få ställa upp i valet dit krävs 20 000 namnunderskrifter. Det har kommit in 7 000 på bara några dagar.

Trots att partiet utmärker sig som det första parti med partiledare och grundare som har rötter i ett land i Mellanöstern är de flesta politiska tyckare tveksamma till om de kommer lyckas.

Kashif Ahmad är ändå hoppfull, Nationalpartiet är här för att stanna.

– Trots att vi utsatts för hot och trakasserier är det många som tycker det är dags för en annan ton i debatten, att det ska bli rumsrent igen att vara tolerant, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".