Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M). Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Skåne

Skånemoderat vill diskutera SD-samarbete

"Man måste få föra en diskussion"
3:37 min

Ska de övriga partierna börja samarbeta med Sverigedemokraterna? Den frågan har nu återigen ställts, av Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Lars-Ingvar Ljungman tycker att Sverigedemokraterna nu har blivit så pass stora att de andra partierna kanske skulle behöva samarbeta med partiet.

– Efter valet har det parlamentariska läget i en hel del av Skånes kommuner och i Region Skåne blivit sådant att man måste fundera på den här frågan. När man har ett parti som på vissa ställen har 25 procent av väljarna, så menar jag att man måste få föra en diskussion med ett sådant parti, utan att mötas av fördömanden.

Vilka frågor skulle det kunna vara?

– På den lokala nivån så finns det ett antal praktiska frågor som man vill kunna lösa ut för kommuninvånarnas bästa. Kommunpolitik bygger ju på att träffa breda överenskommelser, ofta över blockgränser och på annat sätt, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Vad säger du om moderaternas riktlinjer?

– Partiets riktlinjer som säger att moderaterna inte ska samarbeta med eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna gäller tills något annat bestäms. Riktlinjerna var bra när SD låg på fyra-fem procent. Vad jag vill är att få igång diskussionen, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".