Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Malmöborna får betala 30 öre mer i skatt

Katrin Stjernfeldt Jammeh(S) och oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) kommenterar
1:56 min

Den rödgröna majoriteten i Malmö höjer skatten med 30 öre nästa år. Skattesatsen blir därmed 21,24 kronor. Pengarna behövs i en växande stad, anser Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Underskottet i Malmö stads verksamheter är beräknat till omkring 300 miljoner kronor. Den skattehöjning som de rödgröna partierna i Malmö nu gör innebär ökade intäkter på omkring 153 miljoner. Men det innebär inte att resten av underskottet ska tas hem genom generella besparingar.

– Vi kommer tillbaka och presenterar vår budget för 2015, men i den kommer det inte att finnas något generellt sparbeting. Däremot ser vi att en del verksamheter kommer vi att behöva omfördela resurser mellan för att se till att satsa på de verksamheter där vi ser behov av att satsa, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen.

Exakt vilka verksamheter som kommer att prioriteras lägre vill Katrin Stjernfeldt Jammeh inte säga i dag. Men majoriteten har redan dragit i bromsen för det planerade nya badet på Stadionområdet.

Stadens kostnader för försörjningsstöd och hemlöshet har vuxit kraftigt och ligger nu på över en miljard kronor. Till det kommer kostnader för framförallt skolor och förskolor i kommunen, som får omkring 5 000 nya invånare varje år.

– Malmö växer så det knakar. Det flyttar in mycket folk. Vi blir en yngre och yngre stad. Det här är en positiv utveckling, men det ställer krav på våra verksamheter att möta det behov som finns, att investera fortsatt i förskolor och skola. Vi ser ett behov av att göra ytterligare investeringar för att få ner försörjningsstödet och få fler Malmöbor att bli självförsörjande, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh 

Ambitionen är att skattehöjningen ska räcka för hela mandatperioden till 2018.

Alla tre oppositionspartierna, Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. De vill alla ha oförändrad skatt.

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) håller i och för sig med om att behoven är stora i Malmö, men har en annan syn på hur kommunen ska få in pengar till det.

– Bland annat innebär det att ha en helt annan inställning till företagsamhet. Att göra det betydligt mer attraktivt för privat kapital att komma till Malmö och investera här. Allting behöver inte vara skattefinansierat i alla verksamheter. När vi återkommer med vår budget kommer vi att ha kraftfulla åtgärder mot arbetslösheten, i syfte att få fler i arbete, men även att minska försörjningsstödet. Vi kommer också att ha väldigt mycket mer långtgående insatser för att motverka hemlösheten, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Den 27 och 28 november ska kommunfullmäktige besluta om skattesats och budget för nästa år. Under nästa vecka väntas majoriteten presentera sitt budgetförslag. Efter det lägger opposition sina förslag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".