Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Jönköping/Skåne

Tingsrätten: Synnerliga skäl att häkta 16-åring

De båda skånska tonåringar som misstänks för dödsskjutningen i Norrahammar häktades i dag, trots sin låga ålder, för mord och mordförsök.

Förhandlingarna sker bakom stängda dörrar. Hittills har 17-åringen häktats på sannolika skäl för mord och mordförsök. Åklagaren begärde fyra veckor, men rätten bedömde att det måste hållas ny förhandling om två veckor.

Det var natten till tisdag som en ung man sköts till döds och en annan ung man skottskadades. En 17-åring och en 16-åring har begärts häktade. Häktningsförhandlingen började klockan 09.30, med 17-åringen. Han såg lugn och samlad ut när han fördes in i rättssalen, han nekar till det han är anklagad för och motsätter sig häktning. Åklagare Adam Rullman vill se båda två häktade för mord och mordförsök. Han anger att det finns synnerliga skäl för att häkta dem båda, och det krävs synnerliga skäl för att rätten ska besluta om häktning, eftersom båda misstänkta är under 18 år.

17-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Ett tiotal åhörare följer häktningsförhandlingarna, och det är mycket känslor. Under häktningsförhandlingarna nekade även 16-åringen till brott. Hans advokat Sven-Eric Ohlsson begärde att 16-åringen ska tas omhand av sociala myndigheter istället för att häktas. 

Tingsrätten beslutade dock att häkta även 16-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, trots hans låga ålder. Rätten motiverar beslutet med att det finns synnerliga skäl att hålla honom häktad.

Häktningen gäller till den 14 november. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".